Спеціальні потреби

‘Солідарність’ у час падіння Берлінської стіни





Падіння Берлінської стіни поклало кінець антикомуністичним протестам, що десятиліттями вибухали у Центральній та Східній Європі. Комуністична влада часто застосовувала силу для придушення цих акцій непокори, втім так і не змогла зупинити мільйони людей від висловлення своєї незгоди.

У Польщі майже 10 мільйонів людей приєдналися до профспілкового руху «Солідарність», вимагаючи від влади більших політичних та громадянських свобод. Через 20 років після падіння Берлінської стіни, у польському місті Ґданськ, робітники суднобудівельного заводу, де виник рух «Солідарність», розповідають, що для них значить свобода, здобута 20 років тому.

Поваленню комунізму у Польщі передували десятки років протестів профспілок. Павел Адамович, нинішній мер Ґданська, у 80-х роках допомагав організовувати антикомуністичні страйки. Він говорить:

«Падіння комунізму дало Польщі свободу. Це найважливіше. І це дало нам економічну та інші свободи».

Профспілка «Солідарність» народилася на суднобудівельному заводі у Ґданську. Сьогодні членами об’єднання є два мільйони людей. Це значно менше, ніж 20 років тому, коли членами «Солідарності» були майже 10 мільйонів поляків. Чимало людей у Польщі тепер переконані, що члени «Солідарності» постраждали від успіху своєї організації.

«Солідарність» допомогла Польщі позбутися комунізму. Однак ринкова система, яка прийшла на зміну соціалізму, принесла в країну безробіття, втрату державних субсидій, зростання конкуренції на світовому ринку та зменшення замовлень на виробництво польських суден.

Говорить робітник верфі Людвік Прадзинський:

«Порівняно з минулим, ми тепер не почуваємося впевнено. Не зважаючи на мій 34-річний стаж, я боюся втратити роботу».

Тепер власником Ґданської верфі є інвестор з України, виконавчим директором – фахівець з Болгарії, а багато працівників – з Кореї, В’єтнаму і України.

Мер міста Павел Адамович каже, що суднобудівний завод був змушений пристосуватися до конкурентних умов ринку і втрати субсидій.

«Багато менших суднобудівних компаній було побудовано біля Ґданська, які виробляють частини кораблів. Ці компанії гнучкіші і краще задовольняють вимоги сучасного ринку».

Французька компанія Sunreef Yachts купила декілька будинків суднобудівельного заводу. Раніше, коли на заводі почалися масові звільнення, вона найняла на роботу 400 працівників. Однак тепер, каже менеджер компанії Мацей Стомпор, ситуація змінилася:

«На ринку праці залишились в основному низько кваліфіковані працівники, тому що високо кваліфіковані фахівці галузі суднобудування знаходять роботу за кордоном. Тепер не так легко знайти добрих робітників».

Керівники заводу кажуть, що незабаром будуть змушені зменшити кількість працівників до двох тисяч, аби залишатись конкурентоздатними. Тим, кого чекає скорочення, «Солідарність» пропонує курси, аби підвищити їхні шанси знайти іншу роботу.

Говорить представник профспілки Єжи Боровчак:

«Щоб працівник був мобільнішим, він має володіти англійською мовою, вміти працювати з комп’ютером. На наших курсах також вчать, як вести переговори, як себе правильно презентувати.

Деякі працівники відчувають образу, адже їхня боротьба проти комунізму закінчилась для них втратою роботи. Втім, вони горді, що були причетними до історичного руху «Солідарності», який допоміг повалити тоталітаризм у Польщі.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG