Спеціальні потреби

У США знову готуються до свята привидів і ласощів





У США місяць жовтень завершується популярним святом Геловін. І готуватися до цього дійства вони починають заздалегідь, адже треба придбати костюм і, звісно цукерки для дітей, які увесь вечір стукатимуть у двері. Чим є Геловін для американців і як його святкують?

У жовтні в Америці починають відбуватися дивні речі. На деревах з’являються привиди, а перед будинками - могили, подекуди навіть людські черепи. Феномен цей має назву – свято Геловін.

Святкують його 31 жовтня. У цей день діти, і не тільки, вдягаються у костюми і ходять по сусідах, кажучи “трюк або викуп”, вимагаючи від господарів солодощів.

Це свято бере свій початок з кельтських ритуалів, коли люди намагалися відігнати нечисту силу. У Сполучених Штатах Геловін вперше святкували мешканці Міннесоти в 1921 році.

Сьогодні його відзначають по всій Америці. Свято, на яке треба придбати багато казкових прикрас, є прибутковим бізнесом. За словами Елен Девіс з Національної федерації роздрібної торгівлі, допомагає і те, що люди не сприймають Геловін як одноденне свято:

«Святкування триває цілий місяць або навіть сезон. В результаті все більше людей бере участь у заходах Геловіну, і дедалі більше бізнесів, як-то парки розваг, організовують акції, присвячені Геловіну».

Кокс Фармз у штаті Вірджинія є одним з таких місць. Сотні дітей з батьками приїжджають на господарство, щоб поніжитись у сіні, погратись у ігри на мотиви Геловіну, і звісно ж, вибрати найкращого гарбуза.

Невід’ємною частиною свята є наявність костюму чи маски. За словами Девіс, голлівудські фільми часто впливають на вибір костюмів:

«Найбільш популярні костюми: для дівчат – принцеси, для хлопців – пірати. Ми спостерігаємо, що поп-культура часто диктує, ким більшість з нас хоче бути на Геловін.

Однак не лише фільми-блокбастери диктують моду на маски. Торік напередодні президентських виборів у США найбільшою популярністю користувалися маски кандидатів у президенти – Барака Обами і Джона Маккейна.

Цього ж року сезон святкування Геловіну розпочався зі скандалу. Правозахисники почали бити на сполох, коли у продаж поступили маски нелегальних іммігрантів – іноземців, що у перекладі з англійської також означає інопланетянин. Однак студенти в Орегоні вирішили не просто нарікати, а діяти.

Студенти кажуть, що знайшли не тільки маски, які виставляють на посміховисько іммігрантів, але й насміхаються над етнічними групами. Норі Томас каже, що це образливо, тому що певні групи людей порівнюються з цими монстрами і демонами, якими лякають людей на Геловін.

Обурені студенти почали писати скарги у крамниці, які продають маски, з проханням зняти їх з продажу. Нарікання не одразу, але спрацювали.

На свято Геловін чимало міст у США влаштовують паради. Не залишаються осторонь навіть зоопарки. Національний зоопарк у Вашингтоні щороку влаштовує для дітей свій звіриний Геловін, на якому частунки дістаються не лише малюкам. Працівники дають гарбузи слонам та гіпопотамам, а також іншим тваринам. У павільйоні великих мавп також роздають ласощі.

А діти, звісно, вдають з себе звірят. Справжньої розваги на Геловін, однак, не може бути, якщо трошки не налякатись.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG