Спеціальні потреби

Каскадерство – порятунок для деяких безробітних?





Американська молодь - серед тих, хто найбільше постраждав від економічної рецесії. Безробіття в категорії 16-34 років сягає 18 відсотків. І ці цифри не враховують тих, хто все ще навчається. Під час економічного спаду, бажаючи підзаробити вони йдуть на будь-які жертви: добровільно погоджуються бути підпаленими, викинутими з кількаметрової висоти, чи підвішеними за ногу.

Зніматися в кіно - мрія багатьох. Багато молодих чоловіків та жінок заходилися її здійснювати. Відчаявшись знайти роботу по душі, чи навіть будь-яку роботу, вони записалися в Міжнародну школу каскадерів у Сієттлі. Її засновник Дейвид Буше стверджує, що його випускники мають серйозні шанси працевлаштуватися у Голівуді. Сам каскадер та постановник трюків Дейвид Буше завідує школою вже 17 років.

«Фільм завжди розквітав у важкі економічні часи. Згадаймо Велику депресію, коли індустрія кіно лише починалася. І вона тоді процвітала. Я думаю, що люди хочуть забути на деякий час про повсякденні економічні проблеми і вони йдуть до кінотеатрів», - каже Дейвид Буше.

Тоні Олмос втратив роботу в роздрібній торгівлі. Спочатку він влаштувався охоронцем у нічний клуб у Лос-Анджелесі, а потім бився на рингу за гроші. Тепер він вчиться, як запалати полум’ям та не отримати опіків.

«Це викид адреналіну. Трохи страшно - особливо коли ти бачиш іскри довкола твоєї голови - але треба зберігати спокій. Треба розуміти, що ти знаходишся в безпеці, адже існує чимало засобів безпеки», - розповідає Тоні Олмос.

Трьохтижневий початковий курс Міжнародної школи каскадерів навчає великій кількості навичок, включно з автомобільними трюками, боротьбою, падінням з висоти, роботі з мотузками та дротом, а також вмінню витримувати полум’я, будучи загорнутим у спеціальну субстанцію, яка не пропускає вогонь. Курс навчання коштує близько 4000 доларів. Додатковий тиждень, який включає повітряні трюки, обійдеться ще у 1800 доларів. Але успішне закінчення цієї школи - зовсім не гарантія, що двері до кіноіндустрії негайно відчиняться. Навіть у найкращому випадку, окрім роботи каскадером час від часу, необхідно буде мати ще одну -постійну роботу. До того ж не можна припиняти відточувати свою майстерність.

Єдину роботу, яку знайшов студент Міжнародної школи каскадерів Томас Маршалл - якщо не продовжувати навчання - це робота за мінімальну платню. «І цього не достатньо, аби оплатити мої борги за навчання», - каже молодий чоловік.

Брайян Шехтер - не новачок у світі шоу-бізнесу. Він був менеджером популярного колективу «Мій хімічний роман». Об’їхавши півсвіту з групою та створивши своє продюсерське агентство, Брайян перегорів та все облишив. Тепер, у віці 31 року, він робить другу спробу потрапити до індустрії розваг - цього разу в якості каскадера. Він сподівається, що його зв’язки в Лос-Анджелесі, а також любов до екстремальних видів спорту нададуть йому перевагу.

А тимчасом Дейвид Буше каже, що близько 4 з 10 випускників його школи знаходять роботу у фільмах та рекламі.

«Я думаю, що більшість студентів готові інвестувати гроші тому, що вони знають, що це дасть їм можливість потрапити до професії, де можна забезпечити себе. В кіно можна заробити дуже багато грошей. За два знімальних дні можна отримати 5000 доларів. Існує чимало каскадерів - мільйонерів», - каже засновник Міжнародної школи каскадерів.

А щодо тих, хто прийшов до нього без спортивної підготовки?.. З поміж них у кіно знімається один зі ста. Втім, всі вони приходять до школи із великими мріями.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG