Спеціальні потреби

У США між собою позмагалися кращі юні науковці





Десять школярів із різних американських штатів недавно взяли участь у цьогорічних фінальних змаганнях, під назвою «Виклик молодим науковцям» у Нью-Йорку, спонсорами яких були телеканал «Дисковері» і корпорація ЗМ. Фіналісти, віком 8-14 років, змагалися за звання «Кращий молодий науковець Америки» та за грошову винагороду в 50 тисяч доларів.

Школярі з усіх штатів країни зголосилися до участі в змаганнях «Виклик молодим науковцям», виславши до організаторів відеозапис із оригінальною ідеєю на проект. Наприклад, Ніко Сімонс із штату Нью-Мексико демонстрував, як можна використати звичайнісінький шланг із маленькими дірочками для охолодження випаровуванням глинобитної хати.

Ніко був одним з десяти півфіналістів, які прилетіли до Нью-Йорка за рахунок організаторів.

У першому турі змагань вони представили свої винаходи, зроблені із звичайних побутових предметів. Наприклад, Ніколас Ла Джоя, із штату Мейн, сконструював пастку на комарів.

У другому турі учасникам дали завдання очистити воду і виділити штучні діаманти із сухої суміші. Наступний виклик - усунути графіті із стін макетів нью-йоркських будинків, не пошкодивши поверхню.

Ніко Сімонс, Нікіта Ґаврев і Маріна Дімітрова здобули право взяти участь в останньому турі змагань. Кожний з них мав за 50 хвилин запроектувати і побудувати високу споруду - стійку проти поштовхів землетрусу і здатну втримати при цьому нерозбитим яйце.

Нікіта Ґаурев спроектував, наприклад, будинок у формі піраміди з маленьким отвором нагорі, де можна було покласти яйце.

Науковці із корпорації «3М» виконували роль помічників при будівництві, а школярі відповідали за планування і дизайн, даючи їм конкретні вказівки.

Відтак три будівлі випробувано на пристрої, що імітує землетрус. Всі три яйця впали, або тріснули. Проте, будівлі вціліли завдяки клейкій стрічці, і з цим погодились усі школярі.

«Клейка стрічка - це справді супер, клейка стрічка все витримає», - захоплено вигукнула Маріна Дімітрова.

Остаточний результат змагань… Ніко і Нікіта розділяють друге місце, Маріна Дімітрова удостоїлась головної нагороди. Вона каже, що ці 50 тисяч доларів вкладе до заощаджень, щоб мати гроші на університетську освіту. Маріна також надіється, що її перемога заохотить інших американських дітей вивчати прикладні науки.

«На мій погляд, це дуже важливо, щоб діти з раннього віку захоплювались наукою, адже з них може вирости наступний Альберт Ейнштейн, чи Ісак Ньютон, чи передовий молодий науковець Америки. Я просто хотіла доказати, що звичайні діти можуть чинити надзвичайні речі», - зазначила Маріна Дімітрова.

Організатори повідомили, що п’ятсот учасників змагань оцінювались не лише за прояв наукового таланту, але і за майстерність у спілкуванні з людьми.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG