Спеціальні потреби

Зростає підтримка членства країн Західних Балкан у ЄС і НАТО


Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу, що входять у Вишеградську групу, погодились підтримати повне членство Сербії та інших країн Західних Балкан у Євросоюзі та НАТО. Таке рішення прийнято на зустрічі на міністерському рівні у Будапешті.

Міністри закордонних справ Чехії, Угорщини, Польщі і Словаччини, що входять у Вишеградську групу країн Європейського Союзу, погодились підтримати вступ країн Західних Балкан до Європейського Союзу і Організації Північноатлантичного договору впродовж кількох наступних років.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Балаш каже, що учасники зустрічі погодились також конкретними діями підтримати Албанію, Боснію і Герцeговину, Хорватію, Косово, Македонію, Чорногорію і Сербію на їх шляху до інтеграції із Заходом.

«Ми даємо сигнал Європейському Союзу відносно лібералізації чинного візового режиму по відношенню до різних країн у регіоні Західних Балкан, відносно включення цього регіону у транс-європейську автотранспортну, залізничну й енергетичну мережі та внутрішньо-водну магістраль. Щодо НАТО - то тут йдеться про підтримку їх включення у План дій щодо членства в цьому альянсі», - зазначив Балаш.

Очікується, що Хорватія буде прийнята в НАТО до 2011 року. Міністр Балаш, як і його колеги, вважають це доброю спонукою для посилення процесу інтеграції та заохочення країн, що прагнуть влитись у західні структури, до проведення подальших реформ.

Іспанія та Бельгія, на які припадає ротаційне президентство у Євросоюзі в 2010 році, також висловились у Будапешті на підтримку інтеграції Західних Балкан.

Міністри закордонних справ Чехії, Угорщини, Словаччини і Польщі, крім цього, закликали до тісніших зв’язків із Сербією. Вони вказали при цьому на значне поліпшення співпраці сербів з Трибуналом ООН з питань воєнних злочинів в Гаазі, що є ключовою передумовою для членства цієї країни в Євросоюзі.

Міністри країн «Вишеградської четвірки» зазначили, що планована відміна візового режиму для подорожуючих з Сербії, Македонії і Чорногорії до 2010 року - важливий кроку напрямку наближення Західних Балкан до Євросоюзу.

Міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич сказав «Голосу Америки», що його країна віддавна чекала на можливість безвізового подорожування.

«Ми направду концентруємося на 2010-му як на терміні, коли, як ми надіємося, ми зможемо подорожувати без віз в країни Європейського Союзу. Цей рік, як ми вважаємо, є тим роком, до якого усі країни Західних Балкан повинні подати свою заявку про членство», - сказав Єремич.

Втім занепокоєння щодо етнічного напруження у цьому регіоні не вщухає, а це, як кажуть дипломати, далі стримує повну інтеграцію Західних Балкан - включно з Боснією і Герцеговиною - в євроатлантичну спільноту.

Представники США і європейських країн планують відвідати Боснію і Герцеговину в намаганні допомогти цій балканській країні вийти з політичного затору, що блокує її інтеграцію в Європейський Союз і НАТО.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більд і помічник держсекретаря США Джім Стайнберґ у п`ятницю у Сараєві матимуть зустріч зі сторонами напруження з метою відновлення між ними політичного діалогу.

Після між-етнічної війни 1992-1995 років Боснія і Герцеговина залишається поділеною на Республіку Сербську та і Боснійсько-хорватську федерацію.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG