Спеціальні потреби

Право на володіння зброєю у США заплутане в законах





Одне з питань, яке хвилює американське суспільство, це право на володіння зброєю. Прихильники цього права наполягають, що воно гарантоване Конституцією, тому вимагають аби такі великі міста як Чикаго скасували місцеву заборону на володіння пістолетами. Справу має невдовзі розглянути Верховний суд країни.

Очікується, що рішення в цій справі, якщо воно ґрунтуватиметься на прецеденті, викличе гостру реакцію противників зброї. Верховний суд нещодавно скасував заборону на вогнепальну зброю у Вашингтоні, і цілком можливо зробить те ж саме у випадку Чикаго та інших міст.

Менше двох тижнів тому одна з чиказьких телестанцій показала кадри, де мобільним телефоном знято, як було забито на смерть шістнадцятилітнього учня місцевої школи.

Неподалік місця трагедії живе пенсіонер Оттіс Макдоналд. Одного разу, хулігани вдерлись в його хату, і, як розповідає Оттіс, загрожували його життю. Він пригадує, що на той момент подумав: «Господи, ці підлітки мене вб’ють. Вони дійсно хочуть мене вбити».

Макдоналд вважає, що для самооборони потрібно мати вдома зброю. Він звернувся до Верховного суду США з закликом скасувати заборону на володіння зброєю. Оттіс каже, що він
знає свої права, і вважає, що має право мати зброю у себе вдома.

Є підстави вважати, що Верховний суд погодиться з Оттісом. Торік судді постановили, що місцева заборона на володіння зброєю у столичному Вашингтоні є неконституційною. Все ж тут є один нюанс: Вашингтон – це федеральний округ.

Представник Національної стрілецької асоціації Америки Вейн Лап’єр пояснює, що захисники права на володіння зброєю домагаються поширення цього судового рішення на усі населені пункти країни:

«Верховний суд постановив, що це індивідуальне право кожної людини. Але ж не можна сказати, що житель Вашингтона має таке право, а, скажімо, житель штату Мейн – ні».

Передбачається, що противники зброї програють справу.
Втім навіть якщо усі перепони на посідання зброї будуть скасовані, це не означає, що не існуватиме правил щодо володіння нею.

Активіст руху запобігання насиллю з використанням вогнепальної зброї Пол Гемке каже, що з постанови суду чітко зрозуміло, що Друга поправка до Конституції (у якій мова про право володіння зброєю) має межі і, що будуть введені правила, хто може посідати зброю, де з нею дозволятиметься з’являтись, як її можна буде носити, як зберігати і де її можна продавати.

Наступним етапом боротьби буде оскарження усіх подібних обмежень. За ознаками, Верховний суд має намір дати більше можливостей тим, хто прагне полегшити володіння зброєю.

XS
SM
MD
LG