Спеціальні потреби

Vanco готова розпочати розвідку на Чорному морі


Попри незалагоджену комерційну суперечку із українським урядом американська нафтова компанія Vanco готова вже наступного року приступити до пошуку на чорноморському шельфі неподалік Керчі покладів нафти та газу.

Це випливає із розповсюдженого компанією повідомлення. В ньому йдеться, що Vanco підготувала програму та бюджет проведення розвідувальних робіт на спірній ділянці і передала її на розглад Кабінету міністрів України. Деякі експерти оцінили це як знак готовності Vanco відновити співпрацю з українським урядом.

Вартість запланованих робіт оцінили в 57 мільйонів доларів. Їх планують витратити на масштабне тривімірне дослідження морського дна на площі понад 4 тисячі квадратних кілометрів. Втім, всі ці плани можуть вчергове відкласти.

Оглядачі нагадуть, що такі ж заходи компанія планувала провести вже цього року. Однак перешкодою став конфлікт із українським урядом, який вирішив скасувати усі дозволи видані компанії для розвідки та видобування газу і нафти. Vanco звинуватили у порушенні умов надання ліцензій. Мовляв, дозволи компанія отримала корупційним шляхом і не має власних ресурсів для робіт такого масштабу. А також є лише ширмою, за якою стоять інтереси близьких до колишніх урядовців бізнесмени.

Vanco заперечувала ці звинувачення і неодноразово пропонувала уряду вирішити суперечку за столом переговорів. Однак, не знайшовши розуміння, звернулася до Стокгольмського арбітражу. За деякими даними, Vanco може оцінити свої збитки від дій українського уряду в 100 млн доларів.

В учасників конфлікту буде час домовитися до весни наступного року. Стокгольмський комерційний арбітраж призначив слухання у цій суперечці на 15-28 березня.

Втім, не виключено, що до розгляду справи сторони зуміють порозумітися. Принаймні, якщо на президентських виборах переможе Віктор Янукович. Адже партнерами Vanco в Україні стали впливові українські бізнесмени близькі до Партії регіонів. Сполучені Штати неодноразово закликали український уряд відновити переговори із Vanco і залагодити конфліктну ситуацію шляхом переговорів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG