Спеціальні потреби

У Маямі успішно діє програма захисту морських черепах





Місто Маямі - популярне місце відпочинку американців та іноземців. Людей вабить теплий клімат, екзотичні курорти, нічне життя, ресторани. Є і такі, що приїжджають у Маямі спеціально у період розмноження морських черепах. Завдяки програмі захисту та роботі з населенням, кількість черепах у Флориді значно збільшилася.

Як розповідає природозахисник Бил Ейгерн, його робочий день починається на світанку. Він каже, що на пляж треба потрапити дуже рано, щоби побачити сліди черепах, перед тим як там почнуть з’являтися люди.

Ейгерн керує програмою захисту морських черепах у Маямі. Його команда веде спостереження за кладками черепах на піщаному узбережжі. Тут черепахи заривають яйця, перед тим, як повернутися в океан.

У своїй роботі Бил багато покладається на місцевих людей, які також зацікавлені збереженням та захистом морських черепах.


Торік близько 65 тисяч морських черепах відклали яйця на узбережжі Флориди. З них лише невелика кількість зробили кладки у районі Маямі. Для них тут не найкращі умови для розмноження.

Надмірне освітлення берегової лінії викликає завчасне вилуплення з яєць, а відтак дезорієнтує черепах – замість того, щоби повзти у море, вони просуваються вглиб суші.

Ейгерн каже, що він пам’ятає як у середині 1960-х люди підбирали черепах просто з дороги і відносили їх назад в океан.

Щоби уникнути цієї проблеми місцева влада обмежила освітлення морського узбережжя. У результаті, каже Ейгерн, яйця у кладках стали дозрівати у належний їм період:

«Ми перенесли цього року лише 25 кладок. До 2003 року ми переносили всі кладки в інкубатор», - говорить він.

Більшість морських черепах вилуплюються уночі без жодних труднощів, а от іншим важче.

Бил надіється, що одного дня у його програмі не буде потреби. І першим кроком у цьому напрямку, він вважає, є проведення освітньої роботи з пляжниками. Кожного тижня їх запрошують подивитися як маленьких врятованих черепах випускають в океан.

Експеримент з випуском черепах в океан покликаний продемонструвати людям роль пляжів у житті морських черепах. З 1980 року завдяки цій програмі їх вижило понад 500 тисяч.

Щодо самців, Бил Ейгерн має свою стратегію:

«У самців дуже сильно розвинуті інстинкти. Я поверну його на захід і буду спостерігати, як він сам повернеться у протилежний бік – до океану».

А що ж стосується самиць, то, як каже Бил, ті, які вилупилися на пляжі Маямі, повернуться туди у дорослому віці, для продовження потомства.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG