Спеціальні потреби

Заплановану зустріч Путіна і Тимошенко перенесли


Запланований на жовтень візит керівника російського уряду до України не відбудеться. Про його скасування повідомив прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков. Володимир Путін і Юлія Тимошенко мали зустрітися в Харкові під час засідання комітету з економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії. Інформацію про скасування зустрічі підтвердила і пані Тимошенко. Вона заявила, що візит Володимира Путіна буде перенесений і нині сторони домовляються про його нову дату.

У Харкові Тимошенко і Путін планували обговорити економічну співпрацю двох країн. Повідомлялося, що на засіданні економічного комітету розглядатимуться проекти в енергетичній сфері, літакобудуванні, машинобудуванні та суднобудуванні. Наймовірніше зустріч двох прем'єрів відбудеться у листопаді в Криму. Сторони обговорюють можливість проведення переговорів напередодні засідання голів урядів країн СНД у Ялті.

Оглядачі зазначають, що можливим мотивом перенесення візиту може бути небажання російської сторони створити враження про підтримку на чергових президенстських виборах нині діючого українського прем'єра. Адже в Україні часті зустрічі Юлії Тимошенко і Володимира Путіна могли б сприйняти як симпатію Кремля. Особливо на фоні більш ніж прохолодного ставлення до українського президента. Віктору Ющенку, за його словами, вже тривалий час відмовляють у зустрічі з російським колегою, обмежуючись запрошенням на багатосторонні наради або неформальні заходи за його участю.

Останнім часом Ющенко і Медведєв спілкувалися лише письмово. Російський лідер написав українському колезі листа, в якому назвав його винуватцем погіршення двосторонніх стосунків. Президент України хоч і визнав існування кризи у відносинах двох держав, відкинув усі закиди. Українські мас-медіа повідомляють, про ймовірність зустрічі президентів Росії і України на початку жовтня в Кишиневі під час самміту Співдружності Незалежних Держав.

Втім події останніх днів, очевидно, не сприятимуть налагодженню діалогу двох президентів. Українські прикордонники не пустили до країни російського журналіста, президент заборонив приватизацію Одеського припортового заводу, на який претендувала компанія з РФ, а українські правоохоронці начебто знайшли докази допомоги Києва грузинській владі під час війни у Південній Осетії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG