Спеціальні потреби

США діляться з Україною досвідом боротьби із вірусом Н1N1





Сполучені Штати готові поділитися з Україною досвідом боротьби із поширенням небезпечного для людини вірусом грипу Н1N1. Про це заступник голови Медичного департаменту уряду США Борис Лушняк заявив на представницькій міжнародній конференції в Києві. Він каже, що Україна може отримати розроблену американською компанією вакцину, дозвіл на випуск якої очікують вже цього місяця. «Правдоподібно, що цього тижня в Америці вже буде готова вакцина. До середини жовтня ми повинні мати в США 50 мільйонів доз», - повідомив він в інтерв'ю «Голосу Америки». Згодом президент Барак Обама повідомив, що США готові будуть поділитися з потребуючими країнами 10-ма відсотками своїх власних запасів вакцини.

Для лікування знадобиться лише одноразова вакцинація, запевняє Лушняк. Частина цих ліків може потрапити в Україну через Всесвітню організацію охорони здоров'я. Українські урядовці кажуть, що не планували закуповувати вакцину проти свинячого грипу, адже до цього часу в країні зафіксовано лише один випадок захворювання. Молодий чоловік привіз вірус із Сполучених Штатів. Втім, хворобу швидко локалізували і вона не набула поширення.

Однак фахівці не виключають, що вірус знову дасть про себе знати, прогнозує директор Інституту епідеміології НАНУ Віктор Марієвський:

«Абсолютно реальна можливість завезення на територію нового штаму цього вірусу H1N1. Враховуючи те, що поширення респіраторних вірусів в осінньо-зимовий період абсолютно реальне, то і цей вірус зрозуміло, може швидше розповсюджуватися на території України».

В Інституті епідеміології вважають, що протягом року перехворіти грипом може від 4 до 8 мільйонів українців. Медики кажуть, що готові зустрітися й з небезпечним штамом. Щоб не заразитися вони радять не відвідувати країни, де вірус набув значного поширення і уникати контактів з людьми, які мають симптоми захворювання. Українські виробники ліків вивчають можливість налагодження виробництва вакцини. Це має знизити її високу вартість і зробити більш доступною для громадян.

XS
SM
MD
LG