Спеціальні потреби

Експерти остерігають перед висиланням смс за кермом





Набирання повідомлення на мобільному телефоні за кермом є найнебезпечнішим заняттям, яке відволікає увагу водія. До такого висновку дійшли фахівці у США, провівши дослідження, яке тривало півтора року.

Набирати смс за кермом може бути навіть більш небезпечним, ніж водіння в стані алкогольного сп’яніння. Останні дослідження показують, що шанси потрапити в аварію під час набирання повідомлення зростають у 23 рази. Така шокуюча статистика говорить про те, що переписка через смс відволікає увагу водія більше ніж будь-яка інша діяльність. Наприклад розмова по мобільному телефону, чи навіть водіння в стані алкогольного сп’яніння підвищують ризик аварії лише в чотири рази.

Кларенс Дітлоу з Центру безпечного водіння каже, що кожен, хто говорить, що може безпечно набирати смс за кермом – обманює себе. Більше того, ця людина загрожує життю інших водіїв, - додає він.

Щоб провести експеримент, Технічно-транспортний університет штату Вірджинія на півтора року обладнав автомобілі камерами спостереження. І згідно з їх даними, водії, які потрапили в аварію або були дуже близькі до того, відводили погляд з дороги на телефон у середньому на п’ять секунд, і це на швидкості 90 кілометрів на годину. За ці п’ять секунд їх авто долало відстань довжиною у футбольне поле.

Говорить Ен Маккарт з Інституту страхування безпеки та автошляхах: «Чимало досліджень в інших галузях щодо безпеки на автошляхах показують, що лише через запровадження жорстких законів водії перестануть відправляти смс за кермом».

Набирання повідомлень вже довело свою згубну силу в інших видах транспорту. Так минулого року саме з цієї причини сталася аварія потяга місцевого сполучення у Лос-Анджелесі, в якій загинуло 25 людей. А на початку року в Бостоні водій трамваю, набираючи повідомлення, проїхав на червоне світло. Тоді 49 людей отримали поранення. Конгрес наразі розглядає законопроект, який заборонив би водіям громадського транспорту набирати смс за кермом. Адже сьогодні у більшості американських штатів ця практика законом не заборонена.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG