Спеціальні потреби

Байден: США підтримують бажання Грузії вступити в НАТО


Віце-президент США Джозеф Байден висловив підтримку Грузії в її бажаннях приєднатися до НАТО. Одначе, він відкинув будь-який військовий варіант для повернення Абхазії та Південної Осетії до складу країни. Росія визнала незалежність цих двох республік і виступає проти надання Грузії будь-якої військової допомоги.

Виступаючи в парламенті Грузії, Джозеф Байден згадав важкий шлях країни до свободи, починаючи із проголошення незалежності у 1918 році, і відтак десятиліття радянської окупації, яка закінчилася відновленням незалежності у 1991 році.

Американський віце-президент зазначив, що суверенні демократичні країни мають право обирати своїх партнерів та союзників:

«Ми знаємо, що Грузія прагне вступу в НАТО. Ми повністю підтримуємо це прагнення і ми далі співпрацюватимемо з вами, шановні законодавці, аби допомогти вам задовольнити стандарти членства в НАТО».

Байден сказав, що від серпня минулого року, США надали Грузії мільярд доларів, щоб допомогти біженцям, які під час торішньої війни з Росією були змушені покинути свої домівки, як також для відбудови інфраструктури та розвитку грузинського суспільства.

Віце-президент заявив, що США тісно співпрацюють із Грузією для модернізації її збройних сил, зосереджуючись на вишколі, плануванні та організації. Проте він відкинув будь-який військовий варіант реінтеграції Абхазії та Південної Осетії - республік, які відокремились від Грузії, і незалежність яких визнала Росія:

«Ми не визнаємо Абхазію та Південну Осетію незалежними державами. Ми закликаємо світову спільноту не визнавати їхню незалежність. Ми закликаємо Росію виконати свої міжнародні зобов’язання, які виразно викладені в угоді з 12 квітня про припинення вогню, включно із виведенням всіх сил до передвоєнних позицій і, остаточно, взагалі із грузинської території».

Заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін висловив занепокоєння діями грузинського керівництва, які, як він вважає, мають на меті ремілітаризацію країни. В інтерв’ю агентству Ітар-Тасс Карасін нагадав указ, підписаний у січні президентом Дмитром Медведєвим про заборону експорту військової технології до Грузії. Росія також погрожує накласти економічні санкції на ті, країни, які порушують цей указ.

Вказуючи на багатомісячні протести сил опозиції проти президента Саакашвілі, Байден сказав парламентаріям, що грузинська «революція троянд» у 2003 році вважатиметься успішною тільки тоді, коли уряд буде прозорим і відповідальним. Він також про це говорив під час окремої зустрічі із лідерами грузинської опозиції. Опозиціонер Леван Ґачечіладзе каже, що Байден розуміє їхні занепокоєння:

«Для мене було важливо, щоб обговорити питання розвитку демократичних інституцій в Грузії, оскільки країна не має вільних медіа і незалежних судів. Американський віце-президент сказав членам опозиції, що Америка підтримуватиме кроки в напрямку демократії в Грузії, а не одну якусь особу».

У своїх виступах в Тбілісі та Києві Джозеф Байден повторив те, що президент Обама сказав два тижні тому в Москві – США відкидають ідею будь-якої російської сфери впливу в колишніх радянських республіках.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG