Спеціальні потреби

Підсумки політичного сезону: хвалитися нічим?


Депутати-прогульники, нескінченні блокування трибуни та суперечки замість рішень. Хоча формально IV сесія Верховної Ради IV скликання ще не закінчилась, можна підбивати попередні підсумки.

З результатами роботи найвищого законодавчого органу ознайомив заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко. Як він повідомив на прес-конференції у понеділок, від початку сесії, що стартувала 3 лютого, тобто майже за півроку, депутати засідали 61 раз та ухвалили 185 законів.

І хоч такий робочий графік напруженим не назвеш, народні обранці дуже грішили прогулами. Лише 18 найсумлінніших депутатів не пропустили жодного зібрання під куполом Ради. На протилежному полюсі – злісні прогульники. Їх дев’ять, і вони проігнорували усі пленарні засідання або ж з’явилися лише на одному.

Томенко оприлюднив імена дев’ятьох «рекордсменів», восьмеро з яких належать до Партії регіонів. Зокрема, за півроку в залі Верховної Ради жодного разу не зареєструвався народний депутат-регіонал Ринат Ахметов.

Не ходить на роботу в парламент і дехто з кандидатів у президенти. Найбільше «прогулів» без поважних причин мають троє. Інна Богословська пропустила 48 пленарних засідань із 61, Віктор Янукович проігнорував 38, а Арсеній Яценюк – 31.

Коментуючи проблеми з дисципліною у Верховній Раді, віце-спікер розділив завзятих прогульників на дві категорії – «нахаб» та «сором’язливців».

За його словами, до «нахабних прогульників» належать представники великого бізнесу, мільярдери: «вони як не ходили, так і не ходять». А «сором’язливі» – це відомі політики, кандидати в президенти. «Ці їздять Україною і пояснюють, що їм соромно ходити до Верховної Ради. І не соромно брати заробітну платню», – зауважив Томенко.

Що ж до четвертої сесії в цілому, то на думку віце-спікера, вона запам’ятається «домінуванням політики в контексті майбутньої президентської кампанії». За словами Томенка, парламент у минулому політичному сезоні «діяв радше як інститут ведення політичної дискусії, а не ухвалення оптимальних рішень».

Як виглядає, оцінку віце-спікера поділяє більшість українського політикуму.

«Коефіцієнт корисної дії нижче, ніж у паровоза». Так схарактеризував успіхи українських законодавців політолог Дмитро Видрін. Підбиваючи підсумки роботи парламенту, експерт назвав нинішній склад Верховної Ради «найбільш неефективним за всю історію українського парламентаризму».

Інший політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала висловився не менш критично, назвавши політичний сезон, що минув, «періодом втрачених можливостей».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG