Спеціальні потреби

МВФ розпочав свою чергову місію в Україні


Місія Міжнародного валютного фонду почала у вівторок свою роботу в Україні. Головні завдання - оцінка виконання другого траншу кредиту стенд-бай і визначення питання надання третього траншу. Напередодні візиту ми розмовляли у Вашингтоні з головою місії МВФ з питань України Джейлою Пазабажалу.



Туркеня за походженням, Джейла Пазабажалу, яка вже не вперше у цьому році відвідує Київ , переживає проблеми України як свої власні. У приватній розмові вона каже, що не розуміє, чому українські політики і владні мужі не можуть поставити проблеми держави і народу на перший план, а замість того займаються постійними політичними чварами. За її словами, кризу в Україні можна подолати лише за умови узгодженої позиції усіх політичних сил.

«Ключем до успіху програм МВФ в Україні є присутність політичного консенсусу , узгоджена позиція політичних сил щодо того, як вирішувати проблеми . Якщо подивитись на минулі кризи у різних країнах, то успішно з ними справлялись ті країни, де був політичний консенсус і тому, заглядаючи вперед, ця умова у подоланні кризи є ключовою для України».

Джейла Пазабажалу каже, що через кризу у світі потік грошей і інвестицій в Україну практично припинився. Через брак фінансування, український бізнес , а відповідно і бюджет держави опинилися б у надзвичайно складній ситуації. Якби МВФ не надав би Україні кредиту, то удар від кризи для пересічних громадян був би набагато сильніший. Збанкрутувало б багато банків, а уряд був би змушений припинити соціальні виплати.

На сьогодні, за оцінкою Міжнародного валютного фонду, ситуація в Україні повільно, але стабілізується і МВФ готовий до подальшої співпраці.

«Я розумію, посилаючись на деякі опитування та попередні індикатори, що ситуація повільно нормалізується. Україна пережила дуже важкий перший квартал і це видно по усіх цифрах і це звичайно відбивається на тому, які кроки необхідно буде робити далі… Ми знаходимось у постійному діалозі з українською владою. Ми розуміємо, наскільки важко управляти країною у ситуації кризи. Але на сьогодні немає проблем, які б не можна було вирішити. Є питання, які потребують конкретних дій і додаткових дискусій, але ми відкриті до діалогу і я сподіваюсь знайти порозуміння з усіма головними політичними гравцями».

На порядку денному дискусій між представниками МВФ та української влади у наступні два тижні будуть фіскальна політика, питання Нафтогазу та реструктуризація банківського сектора. І вже трохи більше ніж через місяць , при погодженні усіх аспектів програми з українською владою та затвердження її на рівні Ради директорів МВФ, за словами Джейли Пазабажалу, Україна може розраховувати на третій транш кредиту стендбай.




Тим часом напередодні Європейська Комісія за участю представників Європейського банку реконструкцій та розвитку, Міжнародного валютного фонду, представників «Нафтогазу» та «Газпрому» провела у Брюсселі серію дискусій щодо поставок російського газу в Україну.

Київ просить міжнародні організації надати чотири мільярди 200 мільйонів доларів позики на оплату газових поставок. Але представники фінансових організації кажуть, що планують для початку надіслати технічних та фінансових експертів для перевірки обсягів та визначення реальних фінансових потреб України. Про це в Джейла Пазабажалу сказала наступне:

«Уся ідея (проведення) серії дискусій у (Брюсселі) це узгодження позицій, визначення потреб і спроба допомогти у вирішенні проблеми. Питання конкретної суми необхідних фінансів на сьогодні важко визначити. З нашої перспективи ключовим тут є те, що питання газових поставок є питанням національного масштабу і тому є необхідність його національного вирішення. І я планую обговорити шляхи розв’язання цієї проблеми з представниками української влади», - сказала голова місії МВФ з питань України.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG