Спеціальні потреби

Уряд Тимошенко визначився з кандидатурами міністрів


Кабмін дозрів до кадрових призначень. Проблему «порожніх крісел», за що часто дорікали очільниці Уряду, Юлія Тимошенко взялася вирішити за одним махом.

У п’ятницю прем’єр-міністр внесла до Верховної Ради пакет кадрових пропозицій. У документі названо імена п’ятьох кандидатів на ключові урядові посади.

Так, два віце-прем’єрські портфелі Тимошенко готова віддати ректорові київського «Політеху» Михайлові Згуровському та меру Кривого Рогу Юрію Любоненку. Міністром фінансів пропонується призначити нинішнього податківця Федора Ярошенка. Посаду міністра транспорту і зв’язку має посісти депутат-бютівець Тарієл Васадзе, а міністра юстиції – депутат від НУ-НС Віктор Шемчук.

Ім’я останнього претендента названо попри те, що нині чинний міністр юстиції Микола Оніщук поки що не звільнений з посади.

Окрім офіційно внесених прем’єркою, стали відомі також інші кандидати на крісла. Депутат від НУ-НС Олександр Клименко має стати міністром вугільної промисловості – Кабмін уже зареєстрував проект постанови про звільнення з цієї посади Віктора Полтавця. Що ж до вакантного крісла міністра закордонних справ, то його має посісти нинішній посол України у США Олег Шамшур.

Кандидатури погоджені всіма фракціями коаліції, – стверджують у БЮТі. І запевняють: Рада затвердить нових міністрів уже наступного тижня. Таке заявив у п’ятницю лідер фракції БЮТ Іван Кириленко.

«Домовленості були чіткі: понад 226 голосів у залі гарантовано», – наголосив Кириленко.

Цим планам, однак, може завадити опозиція в особі Партії регіонів. У п’ятницю «реґіонали» заблокували парламентську трибуну, вимагаючи підняти прожитковий мінімум та мінімальну зарплату. Біло-сині обіцяють блокувати роботу Ради і далі, доки їхні вимоги будуть виконані. «Парламент не піде на канікули доти, доки не змусить уряд допомогти найбіднішим», – мовиться в заяві, поширеній прес-службою партії.

Водночас у БЮТі ці вимоги називають формальним приводом для зриву голосування з кадрових питань. Лідер фракції Кириленко висловив сподівання, що наступного тижня закон про підищення прожиткового мінімуму таки буде прийнятий – тоді в опонентів не залишиться приводу для блокування. «План знищити парламент шляхом знищення уряду провалиться», – сказав Кириленко.

Нагадаємо: наразі в Уряді Юлії Тимошенко залишаються вакантними чотири ключові посади. Днями Верховна Рада задовольнила прохання про відставку міністра транспорту і зв’язку Йосипа Вінського. Раніше парламент звільнив міністра оборони Юрія Єханурова та міністра закордонних справ Володимира Огризка, а міністр фінансів Віктор Пинзеник подав у відставку за власним бажанням.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG