Спеціальні потреби

Барак Обама засудив придушення демонстрацій в Ірані





Президент США Барак Обама зробив свою найбільш жорстку заяву з приводу подій в Ірані з часу загострення ситуації в цій країні. На прес-конференції у Білому домі він засудив силові методи, якими іранський уряд придушує мирні демонстрації:

«Сполучені Штати і міжнародна спільнота шоковані і обурені погрозами, побиттям і арештами, які тривають там останніми днями».

Заява американського президента прозвучала у час, коли насилля на вулицях Тегерана загострилось і перетворилось на криваві побоїща. Обама, однак, підкреслив, що його країна не збирається втручатися у внутрішні справи Ірану:

«Я чітко дав це зрозуміти, Сполучені Штати поважають суверенітет Ісламської Республіки Іран і не втручаються у її внутрішні справи».

Деякі законодавці від Республіканської партії назвали заяву Обами боязкою і пасивною. Втім господар Білого дому нагадав своїм критикам, хто насправді стоїть на чолі країни і відповідає за її зовнішню політику:

«Я є президентом Сполучених Штатів і я відповідаю за те, щоб наші національні інтереси були досягнуті, а наша країна не використовувалась як інструмент іншими країнами».

Обама не став відповідати на питання як нинішні події в Ірані вплинуть на його бажання розпочати діалог з іранським урядом. Але сказав, що мета налагодити такий діалог залишається для нього незмінною. Президент США прагне, щоб Іран припинив розвиток своєї ядерної програми:

«Якщо Іран вибере шлях поваги міжнародних норм та принципів, то ми будемо зацікавлені у тому, щоб загоїти ті рани між нашими країнами, які виникли за 30 років відсутності відносин».

Президент США підтвердив, що бачив кадри загибелі у Тегерані іранської студентки Неди. Це відео облетіло Інтернет і стало символом іранських протестів і свідченням нещадної розправи влади з опозицією. Барак Обама зазначив:

«Це розбило моє серце. І я думаю, кожен, хто бачив ці кадри, бачить, те що відбувається – фундаментально несправедливо».

Барак Обама зауважив, що після подій на вулицях Тегерана іранській владі буде нелегко переконати свой народ, що Ахмадінеджад є легітимним президентом.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG