Спеціальні потреби

Зростає напруження на кордоні між двома Кореями 





У час, коли у повітрі на кордоні між Південною та Північною Кореєю знову відчувається напруження, рибалки, які займаються своєю справою у водах між двома країнами, продовжують своє повсякденне життя.

Щоправда, на чисельних крихітних островах, що належать Південній Кореї, поряд з рибалками, несуть службу військові, присутність яких нагадує про постійне напруження у стосунках між двома країнами з одним народом.

У місцевості навколо острова Йонпхень - червень, місяць найактивнішого вилову крабів, які вважаються делікатесом у місцевих ресторанах. Як правило, у цих водах можна побачити рибальські човни з різних країн. Однак, цього року південнокорейська берегова охорона зауважила відсутність китайських рибалок.

Говорить офіцер берегової охорони Південної Кореї Кім Йон Сан:

«Як правило, китайські човни прибувають сюди рибалити. Але через погрози з боку Північної Кореї, їх майже немає. Вчора ми бачили два чи три, сьогодні жодного».

Китайські рибальські човни також зникали з вод навколо островів Йонпхень напередодні морських інцидентів між Кореями у 1999 та 2002 роках. Острів знаходиться всього за 11 кілометрів від території Північної Кореї. Нещодавно Пхеньян попередив, що не гарантує безпеки американським чи південнокорейським кораблям, які знаходяться у цих водах. Не зважаючи на погрози, Сеул надіслав до району свої найпотужніші військові кораблі, щоб відбити бажання у лідерів комуністичної Кореї влаштовувати провокації.

За ситуацією спостерігають також з островів, з яких видно береги Північної Кореї. Уряд Південної Кореї обіцяє підтримати свої військово-морські сили з повітря у випадку атаки з боку сусідів. Військові також мають дозвіл вдарити по північно-корейській береговій артилерії, якщо вона буде використана для обстрілу кораблів Південної Кореї.

А поки лідери країн ведуть словесну війну, життя на островах, які опинилися на лінії вогню, іде своїм звичним ходом. Як каже один південнокорейський рибалка, «Ми не відчуваємо напруження. Ми пережили подібні ситуації у минулому і звикли до них».

Щодо того, чи боїться він за своє життя він, він сказав:

«Ракети дорогі. Північна Корея не марнуватиме їх, аби обстрілювати ці острови. Вони націлять їх на великі міста, такі як Сеул. Для нас тут головне, аби ми могли рибалити, і чи зможемо ми конкурувати з китайськими рибалками».

Окрім інциденту, коли північно-корейський корабель ненадовго зайшов у південні води, тут поки що спокійно.
XS
SM
MD
LG