Спеціальні потреби

СБУ не матиме претензій до Росії у справі Голодомору


Вже у листопаді Служба безпеки України збирається передати до суду матеріали у справі організаторів геноциду в Україні в 1932-33-их роках – про це голова СБУ Валентин Наливайченко заявив в інтерв’ю російській «Незалежній газеті».

У статті під назвою «ФСБ залишить Крим раніше, ніж Чорноморський флот» Наливайченко зазначає, що українська сторона не має наміру в результаті розслідування справи висувати претензії до якоїсь сторони, оскільки злочин, за його словами, здійснювався на території України.

«Що стосується третьої сторони – Росії, чи будь-якої іншої держави – про жодні претензії з нашого боку не йдеться. Злочин було здійснено на території України, виконавців та організаторів буде офіційно встановлено слідчим шляхом, але з розсекречених документів відомо, що це представники української влади, української Компартії та каральних органів, що існували в той час на території України. Тому ми самі розслідуємо їхні злочини та передамо справу до українського суду», – зазначив голова СБУ.

22 травня цього року Служба безпеки України порушила справу за фактом здійснення геноциду в Україні в 1932-1933-их роках, тобто за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України.

Підставою для порушення справи стали звернення голови Українського інституту національної пам’яті Ігоря Юхновського, народних депутатів України, а також заяви інших громадян України з вимогами провести розслідування обставин вбивства голодом мільйонів людей в Україні в 1932-1933-их роках.

Ще 2006-го року український парламент ухвалив закон, за яким визнав Голодомор геноцидом. За словами Наливайченка, розслідування справи йде активними темпами, слідчі групи працюють у 17 областях України.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG