Спеціальні потреби

Президент Обама відвідав Францію і Німеччину


Президент Барак Обама заявив, що колишній концентраційний табір в Бухенвальді – це найвища догана тим, хто заперечує Голокост. Таку заяву він зробив після відвідин табору, де під час Другої світової війни нацисти вбили приблизно п’ятдесят шість тисяч людей.

Американський президент заявив, що він бачив печі, в яких спалювали померлих, і койки, на яких спали в’язні в «абсолютно неймовірних умовах». Він сказав, що ці місця не втратили свого відчуття «жаху» з упливом часу, і що горе обурення з приводу того, що там сталося, не стали меншими.

Президент відвідав табір разом з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і лауреатом Нобелівської премії Елі Візелем. Візель, який був в’язнем в Бухенвальді, говорив про свого батька, який помер у таборі.

Дещо раніше в Дрездені пан Обама порушив тему ізраїльсько-палестинського конфлікту, кажучи, що «вже прийшов час», щоб чинити тиск для досягнення мирної угоди. Він сказав, що ще цього року може бути досягнутий серйозний поступ. І Обама, і канцлер Меркель висловили підтримку планам про створення Палестинської держави.

Канцлер Меркель обіцяла співпрацювати зі Сполученими Штатами в справі закриття американської військової в’язниці в Ґвантанамо на Кубі. Обама сказав, що він не просив німецьку сторону взяти до себе будь-яких в’язнів з Ґвантанамо, і що канцлер Меркель не зробила конкретних зобов’язань щодо того.

Обоє лідерів зробили заяви після приватної зустрічі в дрезденському палаці, який був серйозно пошкоджений у результаті рейду союзної авіації під час Другої світової війни.

Будучи в Німеччині, президент Обама відвідав також американську військову лікарню в Ландштулі, щоб зустрітися з вояками, які були поранені в Іраку та Афганістані.

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG