Спеціальні потреби

У Нью-Йорку пройшли українські вечорниці





Вечорниці – давня форма дозвілля української молоді – сьогодні дуже успішно популяризується у Сполучених Штатах, зокрема в Нью-Йорку. Українські традиції у Великому Яблуку підтримують і розвивають кілька ентузіастів з організації «Українська хвиля».

Вечорниці завжди були улюбленою розвагою українського народу. Нині старі українські традиції перекочували у Сполучені Штати. Так в Нью-Йорку, при центрі традиційної музики і танцю, активно працює організація «Українська хвиля», яка що два місяці влаштовує тут Вечорниці. Підготовка до народних гулянь проводиться якнайретельніше. Розповідає вчитель українського фольклорного танцю Тамара Черняховська:

«Ми видаємо їм ці танці, які ми записали на Україні з Марією Пилипчак при академічному хорі Вірьовки, де організований був колектив фольклорний. І разом ми бачимо тут «Печене порося», «Ойра Київська», це такі людяні-людяні танці».

Тамара Черняховська привезла з України п’ятнадцять різноманітних танців. Вона зауважила, що кількість бажаючих ближче познайомитися з українськими звичаями постійно зростає:

«Я їх тут вчу 15 танців, які ми привезли з України. Це плескан, полька з підхвицем, полька на два боки…. Це танці, які ще танцювали наші бабусі».

Трапляється навіть і так, що українська молодь саме тут, в Нью-Йорку, по-справжньому відкриває для себе Україну. Так сталося зі студентом Колумбійського університету Сергієм Горовим – киянином, який переїхав до США чотири роки тому.

«Я ніколи не цікавився українською культурою, а коли прийшов в цей осередок, я тут вже вдруге, то мене це зацікавило. Я збираюся й далі сюди приходити. Ми також запросили їх до нас до Колумбійського університету – на наступному тижні будемо ще там танцювати. Це дуже цікаво!».

«Українська хвиля» не лише допомагає українцям тримати зв’язок з традиціями минулого. Організація також відкриває символи української культури для іноземців – говорить співорганізатор-волонтер Ірина Павлова, яка почала шукати український осередок як тільки переїхала до Нью-Йорка з України:

«До нас приходить маса іноземців, яких цікавить українська культура. Ми проводили ці заходи в Колумбійському університеті, їздили по штатах Нью-Джерзі, Коннектикут та інших. І в кожному місті ми бачимо величезну зацікавленість в українській культурі».

Організатори проекту на досягнутому зупинятися не збираються. Наразі повним ходом йде залучення української громади Нью-Йорка до активної участі в поширенні українського фольклорного танцю. Керівник проекту «Українська хвиля» при Центрі традиційної музики і танцю Айлін Кондон говорить:

«Найбільше нас надихає те, що молоді люди, які колись, ще живучи в Україні, може й чули про український фольклор від своїх бабусь, але ніколи не мали нагоди познайомитися з ним особисто, потрапляють сюди, у США, і починають приходити саме до нас. Вони знайомляться з іншими українцями і знаходять український фольклор цікавим для себе і навіть досить сучасним. Тож вони починають по-справжньому його вивчати тут, у Сполучених Штатах».

І мова тут йде не лише про танці. Досить часто на українські Вечорниці в Нью-Йорку люди приходять також для того, щоб просто послухати живу музику, яку на даних вечорницях у Нью-Йорку виконував оркестр «Черес».

Інше за темою

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG