Спеціальні потреби

У Вашингтоні ВІЛ/СНІД найпоширеніший у США





Нещодавно мешканці американської столиці дізналися, що в їхньому місті найвищий в країні показник зараженості ВІЛ/СНІДом. Три відсотки жителів Вашингтона ВІЛ-інфіковані, або хворіють на СНІД. Рівень захворюваності в американській столиці перевищує навіть показники деяких африканських країн. Медики називають ситуацію вкрай небезпечною і звинувачують владу міста в ігноруванні причин поширення епідемії. Проблема ще й у тому, що 80 відсотків інфікованих - це афро-американці з найбідніших кварталів столиці.

Едвард – один з п’ятнадцяти тисяч ВІЛ-інфікованих мешканців американської столиці. Про те, що він є носієм смертельного вірусу Едвард дізнався 20 років тому. Він розповідає: «Мені здавалося, що в мене венерична хвороба, сифіліс. А коли зробили аналіз крові виявилось, що я заражений ВІЛом».

Сьогодні показники ВІЛ/СНІДу у Вашингтоні вищі, ніж у будь-якому іншому місті США. Згідно з останніми даними, кожен 20-тий мешканець столиці ВІЛ-інфікований.

Представнця адміністрації міста Вашингтон Шанон Гейдер так характеризує епідемію ВІЛ/СНІДу в столиці: «Це невідкладна проблема…і вимагає невідкладної розв’язки... На мій погляд, називати це надзвичайним становищем применшує серйозність проблеми».

Представники влади складають вину за високий рівень ВІЛ/СНІДу у столиці на поведінку окремих груп людей – гомосексуалістів, проституток, наркоманів.

ВІЛ-інфікований Едвард пояснює: «Перебуваючи під впливом алкоголю чи наркотиків, ви не думаєте про презерватив. Ви не думаєте про безпечний секс. Вам все байдуже. Така поведінка дуже поширена».

Найбільше страждає негритянська громада міста. Майже вісім з кожних десяти випадків захворювання на ВІЛ/СНІД припадає на афро-американських чоловіків. А дев’ять з кожних десяти інфікованих жінок це афро-американки. Говорить медичний працівник Пернел Вільямс:

«Багато людей з етнічних меншин досі не можуть повірити, що можуть захворіти, вони думають, що це недуга, на яку хворіють виключно білі чоловіки-гомосексуалісти. А це дуже далеко від правди».

Пернел Вільямс працює у центрі імені Макса Робінсона у Вашингтоні, що проводить безкоштовні аналізи на наявність ВІЛ/СНІДу. Центр знаходиться у районі, заселеному переважно афро-американцями. Рівень захворювання тут дорівнює показникам в країнах Африки. За словами Пернела, сьогодні все ще існує стигма, яка асоціюється із хворобою, і через яку багато людей уникають тестування. Пернел Вільямс продовжує:

«ВІЛ – серйозне захворювання, але це не смертний вирок. Тому я заохочую людей проходити тести».

Пернел переконаний, що важливими запобіжними факторами є вчасне тестування, поширення практики використання презервативів і програми обміну шприцами:

«Якщо ми зможемо змінити речі тут у цьому районі, на цій вулиці, у цьому місті, то відлуння цього може допомогти всій країні і, фактично, ми можемо допомогти всьому світу позбутися ВІЛ/СНІДу».

На думку деяких експертів, місто неадекватно реагує на епідемію ВІЛ/СНІДу. Серед них є лікар Чип Луїс:

«Немає магічної кулі. Бо ж ви говорите про питання, з яким пов’язані стигма, дискримінація, сексуальність, статева поведінка, споживання наркотиків, убогість – це дуже складна ситуація, яка сприяє епідемії ВІЛу у Вашингтоні. Отож, не можна боротися з одним аспектом проблеми. Необхідно боротися з усіма аспектами».

Єдине інше американське місто, яке мало такі високі показники як Вашингтон сьогодні, це Сан-Франциско у в дев’яностих роках.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG