Спеціальні потреби

'Дженерал Моторз' і 'Крайслер' не отримають допомоги уряду





Корпорації «Дженерал Моторз» і «Крайслер», які у лютому попросили у держави понад 20 мільярдів доларів допомоги, не отримають державних грошей. Таке рішення прийняв Барак Обама, назвавши запропоновані корпораціями плани виводу компаній з кризи недієвими і неефективними. Зараз ці два гіганти американської автоіндустрії опинились на межі банкрутсва і їх доля може вирішитись у найближчі місяці.

Адміністрація Обами залишилась вкрай незадоволеною антикризовими планами обох компаній. Майже одразу уряд звернувся до голови правління «Дженерал Моторз» Рика Ваґонера з вимогою подати у відставку. Ваґонер, який пропрацював в компанії з 1977-го року – погодився.

Щоб надати новий державний кредит, адміністрація вимагає від автоіндустрії більш рішучих кроків у всіх галузях від людських ресурсів, до постачальників та збуту. Президент Обама висловив своє розчарування тим, як ці компанії протягом довгого часу вели бізнес:

«Я вважаю, ми можемо мати успішну автоіндустрію, але вона має бути реалістично спроектована, щоб подолати теперішню бурю і вийти з неї більш сучасною і конкурентоздатною».

«Дженерал Моторз» має два місяці на те, щоб подати новий план виходу з кризи. І він мусить бути набагато кращим ніж цей. Втім, якщо Білий дім ще сподівається, що може врятувати «Дженерал Моторз», у іншого автогіганта – «Крайслера», ситуація виглядає сумнішою. На думку адмінстрації, у «Крайслера» є вибір – або об‘єднатися з італійським «Фіатом», або загинути. На прийняття рішення компанія має 30 днів.

А поки у Вашингтоні вирішується доля цих компаній – вся країна вже відчуває ефект від занепаду індустрії. Детройт, який ще донедавна гордо носив ім’я автомібільної столиці країни, зараз опинився серед лідерів у рейтингу міст з найбільшим рівнем безробіття. Показник безробіття у цьому штаті становить 22% – це втричі вище, ніж всередньому по країні.

Для тих, хто через масові скорочення опинився без роботи, влада спільно з місцевими університетами створює спеціальні курси перекваліфікації. Рік Ґрін, який вісім років складав задні мости на заводі «Форд», зараз вчиться міряти тиск і робити уколи пацієнтам. Він каже, що спочатку його друзі глузували з того, що Рік працює у госпіталі, але змінили свою думку після того, як cамі опинилися без роботи

За даними Мінстерства праці США, країна потребує більше медичних працівників. Частину цих вакантних позицій заповнять більше ніж 300 тисяч звільнених останнім часом працівників автомобільної галузі. А іншим, залишається сподіватися, що команда Обами зможе відновити колишню потужність американського автомобілебудування.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG