Спеціальні потреби

Світові мільярдери біднішають





Мільйони людей у світі постраждали внаслідок теперішньої економічної кризи. Серед них і найбільші багатії. Список світових мільярдерів, який щороку складає журнал «Форбс», скоротився майже на третину – з 1125-ох мільярдерів у минулому році до 793-ох – у цьому.

Втратили у цьому році і українські мільярдери. Лише четверо з яких залишились у списку Форбс. На 246 місці опинився Віктор Пінчук. Ренат Ахметов опустився на 397 місце. Вартість його активів зменшилась у три рази. Ще двоє - Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов - зайняли відповідно 601 та 647 місця.

Втім були серед світових мільярдерів і такі, що не лише не втратили свого багатства, але й збільшили його.

Біл Ґейтс, статки якого оцінюють у 40 мільярдів, відвоював першу позицію у списку найбагатших. Але не через те, що багато заробив. Просто він не так багато втратив як інші. Старший редактор журналу «Форбс» Луіза Кролл зазначила:

«Білл Ґейтс втратив 18 мільярдів, і це допомогло йому піднятися з третього рядка рейтингу на перший. Він знову найбагатша людина у світі».

А ось кому не пощастило, так це найбагатшій людині минулого року, фінансисту Ворену Бафету, який пережив найгірший рік за свою 44-річну кар’єру. Він втратив 25 мільярдів. При цьому він залишається другим багатієм у світі.

Разом, за підрахунками «Форбс», минулорічні мільярдери втратили близько двох трильойнів доларів – саме тому цього року їх список значно скоротився. 300 людей вилетіло із цього списку. Чого раніше за один рік ніколи не ставалося.

Найбільше втратив індійський мільярдер Аніл Амбані – майже 32 мільярди. Дональд Трамп збіднів наполовину – мінус півтора мільряда. 44 людини у списку «Форбса», як не дивно, стали за минулий рік багатшими. Включаючи засновника відомого «Цирку Сонця», який встиг продати частину свого бізнесу, якраз перед кризою.

Прикладом країни-невдахи стала минулого року Росія. Список «Форбса» значно збіднів на російські прізвища. Росія мала 87 мільярдерів у попередньому списку, це другий показник після США. Цього року там лише 32 росіянина. Цього року найбільше мільярдерів живе не в Москві, як торік, а в Нью-Йорку, – каже «Форбс». Втім, де б не жили мільярдери, у ці часи їм від багатьох речей доводиться відмовлятися. Вони розпродують свої атрибути розкоші – човни, замки, футбольні команди і звикають жити з розарахунку на мільйони, а не мільярди.

Видавці журналу «Форбс» не намагаються викликати народну симпатію до «бідних» мільярдерів, але кажуть – чим їх менше, тим гірше для всіх.

Старший редактор журналу Метт Міллер каже, що налякані багатії – це найгірше, що може статися зі світовою економікою. Треба, щоб мільярдери знову почали інвестувати. На його думку, коли мільярдери знову почнуть витрачати свої гроші – це буде першою ознакою покращення.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG