Спеціальні потреби

Суперечка з 'Нафтогазом' може вийти на новий рівень


Справа про 11 мільярдів кубічних метрів газу, яку нині розслідує Служба безпеки України може вийти на міжнародний рівень. Таку заяву у п’ятницю зробив перший заступник глави СБУ Валерій Хорошковський. Юридичні претензії, за його словами, цілком ймовірно з'являться до держави Україна. Саме цим він пояснив таку ретельну увагу спецслужб до цієї справи. Адже одна із сторін конфлікту компанія «РосУкрЕнерго» зареєстрована у Швейцарії. Відтак, може позиватися і вимагати повернення значних обсягів газу і компенсації збитків у міжнародних судах.

За словами Хорошковського, РУЕ вже подала декілька позовів про порушення своїх прав. Саме тому СБУ й намагається встановити істину в цій заплутаній справі. Для цього слідчим і знадобилися оригінали усіх контрактів, які «Нафтогаз» підписав із російським «Газпромом». Нині слідчі мають підозри, що газ у приватної компанії, яку повязують із бізнесменом Дмитром Фірташом, відібрали всупереч закону. Один із керівників СБУ висловив готовність надалі уникати силових дій під час розслідування і пообіцяв надавати журналістам необхідну інформацію, що проливатиме світло на цю справу.

У п’ятницю НАК «Нафтогаз України» оприлюднив заяву, де схарактеризував дії співробітників Служби безпеки як правовий нігілізм. Там вказують на рішення суду, яке заборонило проведення будь-яких слідчих дій у рамках порушеної кримінальної справи. Попри це, кажуть в компанії, представники СБУ ігнорують ухвалу суду. Керівництво НАК називає психологічним тиском спроби доправити співробітників «Нафтогазу» на допит із озброєним конвоєм. Такої ж точки зору дотримуються в уряді, керівництво якого переконане у легальності заволодіння газом, що належав РУЕ. Декілька депутатів із БЮТ заявили, що ініціюватимуть відставку призначеного у п’ятницю голови СБУ Валентина Наливайченка.

В той же час багато оглядачів вважають, що випадок із силовим протистоянням у приміщені державної компанії «Нафтогаз» вже завдав шкоди репутації країни. Вони зазначають, що для учасників конфлікту з обох боків фінансова складова виявилася вищою за державні інтереси. Крім того суперечка знову загострила протистояння Президента Віктора Ющенка і керівника уряду Юлії Тимошенко. Крихке перемир'я, яке вони уклали для отримання чергового траншу кредиту від МВФ, завершилося, так і не почавшить. Це ставить під загрозу відновлення співпраці з фондом, який висуває досягнення політичного консенсусу умовою надання допомоги.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG