Спеціальні потреби

Чи стала Україна ринковою економікою і демократією?





У Вашингтоні відбулась презентація книги одного з провідних американських експертів з питань України економіста Андерса Аслунда, старшого наукового співробітника Інституту економіки імені Петерсона. У книжці «Як Україна стала демократією та ринковою економікою» автор аналізує трансформацію посткомуністичної держави у країну з ринковою економікою та приватною власністю.

Не зважаючи на промовисту назву книги, присутніх на презентації цікавило питання, чи не призведе глибока політична та економічна криза в Україні до відходу від продемократичного шляху розвитку. На думку автора – ні. Україна, вважає Аслунд, має лише один шлях – зблизитися із Заходом:

«Україна, на мою думку, не має іншого шансу, як зблизитись із Заходом. Великим перехідним моментом було приєднання України до Світової організації торгівлі минулого року. Наступним кроком має бути договір про асоціацію з Європейським Союзом наступного року і третє - це приєднання до Плану дій щодо набуття членства у НАТО».

Андерс Аслунд переконаний також, що для стабілізації економіки український уряд повинен співпрацювати з Міжнародним валютним фондом. Гроші МФВ не лише допоможуть подолати бюджетну кризу та утримати банківську систему, вони є також певним фактором довіри необхідної для інвесторів та інших міжнародних кредиторів України, каже Аслунд. Економіст вважає, що Україні навряд чи загрожує дефолт:

«На мою думку, Україні вдасться уникнути фінансового краху. Укрїна отримала сильний удар, але у кінцевому результаті це спрацює на краще».

Голова місії МВФ в Україні Джейла Пазабажалу у своїх коментарях під час презентації книги назвала професійними дії уряду та Національного банку щодо подолання економічної кризи у кінці минулого року:

«На сьогодні Україна, а саме Національний банк провів діагностику 85% банківського сектора і визначив проблеми. Вони також провели так званий стрес-тест, те що зараз обговорюється у рамках програми вирішення проблеми американської банківської системи. Вони змусили банки провести аудит і проаналізувати свою ліквідність. У результаті ми побачили як минулого тижня декілька західних банків оголосили про готовність надати майже два мільярди доларів на підтримку своїх представництв в Україні, завдяки тому, що Національний банк дотримувався визначеної стратегії».

Що ж до подальшої співпраці з Україною, то представниця МВФ повідомила, що переговори тривають і все залежить від дій українського парламенту і уряду, а саме чи вдасться їм скоректувати бюджет.

А автор представленої книги Андерс Аслунд, вважає, що Європейські країни та США повинні більш активно підтримувати Україну:

«Україна потребує більше уваги з боку уряду США, ніж вона має сьогодні. США можуть відновити свою допомогу у проведенні реформ в Україні, зокрема енергетичного сектора».

У цьому контексті Андерс Аслунд також висловив ідею про необхідність створення комісії Байден-Тимошенко та укладення договору про вільну торгівлю між США та Україною. Українська демократія буде протестована економічної кризою, але як вважає Андерс Аслунд, з цієї кризи Україна має шанс вийти сильнішою.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG