Спеціальні потреби

Обама оприлюднив план допомоги домовласникам





Президент США Барак Обама оприлюднив план, який має на меті допомогти власникам домів уникнути їх втрати за неплатіж іпотечних позик. Аналітики кажуть, що хоч цей план не допоможе кожному домовласнику, який переживає важкі часи, він є добрим першим кроком в напрямку стабілізації ринку нерухомості.

Мільйони американців втрачають своє житло через неспроможність сплачувати іпотечні позики. План Адміністрації Обами передбачає надання державної допомоги на загальну суму в 275 мільярдів доларів домовласникам, яким загрожує втрата їх житла:

«Американська мрія проходить випробування через кризу на іпотечному ринку. Вона загрожує не лише стабільності нашої економіки, але і стабільності наших сімей і наших громад».

План Обами призначений допомогти майже дев’яти мільйонам домовласників у двох групах. Перша група, це ті, чиї іпотечні борги перевищують ринкову вартість їхніх будинків, після того як ціни на них впали. У другу категорію входять власники, які не мають достатньо доходів, щоб сплачувати щомісячну плату за іпотечну позику.

Головне завдання плану – не допустити нових конфіскацій банками будинків. Адже коли конфіскована нерухомість продається, то це ще більше завалює і так захаращений житловий ринок і обвалює ціни, – вважає представник Національного товариства агентів нерухомості Лоренс Юн:

«На ринку занадто багато продавців, а замало покупців, отож ціни на житло падають. Отож, якщо нам вдасться зменшити кількість конфіскованих домів, які подаються на ринок, то це сприятиме стабілізації цін на житло».

Згідно з існуючими законами, власники будинків, яким загрожує конфіскація житла, не можуть покращити умови наданої їм іпотечної позики і зменшити відсотки по кредиту. Проте Конгрес розглядає законопроект, який надасть можливість пошуку компромісів між банками та населенням, щоб сім’ї змогли залишитися в своїх домах.

Але пропозиції Обами щодо іпотечних позик стосуються лише тих, хто живе у будинках, куплених у кредит. Ті ж, хто здає в аренду придбане в кредит житло не можуть розраховувати на допомогу.

Аналітик Шарон Прайс пояснює, чому також необхідно захистити і тих, хто купував житло як інвестицію і здавав його в аренду:

«Орендарі фігурують в 25 – 40% випадків конфіскацій житла в цій країні. Отож, коли кредитодавець вимагає конфіскації такого майна, з будинку виселяють сім’ю, яка його арендує».

Втім багато людей наспраді неспроможні сплачувати свої борги навіть після того, як перефінансували свої іпотеки під кращі відсотки. 20% людей, які в першому кварталі минулого року домоглись змін в умовах їхньої позики, згодом знову відстали у їх сплаті.

Аналітики передбачають, що протягом наступних чотирьох років у США буде понад вісім мільйонів випадків конфіскації житла за несплату іпотечних позик.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG