Спеціальні потреби

Причиною аварії літака у Баффало могла стати помилка пілота


У Баффало триває розслідування аварії літака, що сталася минулого тижня і внаслідок якої загинуло 50 осіб. Слідчі працюють на місці трагедії, намагаючись зібрати рештки літака Континентальних авіаліній до снігового шторму, який передбачають на кінець цього тижня.

Що далі продовжується слідство, то більше і більше виникає запитань. Слідчі вагаються, чи були погані погодні умови справжньою причиною трагедії. Член Національного комітету безпеки перевезень Стів Челендер зазначає:

«Не виглядає, що це був сильний льодовий шторм. Під час обмерзання, було б значно більше льоду, аніж ми тут побачили».

Окрім того, слідчі кажуть, що, вилетівши з аеропорту в Нью-Йорку, пілот майже одразу ввімкнув пристрій, який запобігає обледенінню поверхні літака. Цей пристрій створює пульсуючі рухи в окремих частинах крил та хвоста, які розбивають кригу, що на них налипла.

Інше питання – як літак зміг оминути лінії електропередач і навіть не зачепити гаража поблизу будинку, на який він впав.

Незрозумілим залишається чи були адекватними дії екіпажу в останні секунди перед падінням. Дані бортових самописців кажуть, що до останніх секунд літак був на автопілоті. Це допустимо при незначних погіршеннях погоди, але не рекомендується, якщо погодні умови дуже складні.

Пілот отримав застереження про обледеніння та про те, що двигун може зупинитися, потім було вимкнено автопілот. Миттєво, ніс літака спрямувався різко вгору, потім вниз, літак нахилився вліво, різко вправо. Врешті він втратив швидкість і фактично впав з висоти 250 метрів за 5 секунд. Пілот до останнього намагався відновити швидкість, максимально навантажуючи двигуни, але йому це не вдалося.

Пілот мав лише 110 годин досвіду управляння літаком такого типу. Раніше він управляв іншим літаком і можливо був навчений застосовував таку техніку у подібних екстремальних випадках. Слідчі намагаються з’ясувати, чи могло це стати причиною аварії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG