Спеціальні потреби

В США від подружнього насилля щодня гине три жінки





Вручення минулих вихідних музичної премії «Ґреммі» несподівано піднесло на національний рівень обговорення теми, яку найменш очікуєш від цієї престижної церемонії: подружнє насилля. Згідно із статистикою, щодня у США від подружнього насилля гине три жінки і кожна четверта жінка, як мінімум, раз у житті стає жертвою насильства від рук свого чоловіка чи приятеля.

Популярний співак Кріс Браун наразі перебуває під розслідуванням через, як вважається, напад на свою подругу - також популярну співачку Ріану. Вона – принцеса популярної музики. Енергійна та талановита молода жінка перед якою відкриті всі двері. Але всі її виступи були скасовані. Причина цього, як вважається, - непрезентабельна зовнішність. Згідно з вебсайтом TMZ, співачка має синці на обличчі, розсічену губу та розбитий ніс. А також – сліди укусів на руках та пальцях. За попередньою інформацією, - це наслідок сварки між нею та її приятелем Крісом Брауном.

Ще у 2007-му Кріс Браун в інтерв’ю журналу «Гігант» заявив, що був свідком насилля над своєю матір’ю від рук вітчима. І це, за його словами, спонукає його до шляхетнішого ставлення до жінок. Фахівці з цим не погоджуються.

Президент Національної мережі з боротьби з подружнім насильством С`ю Елс каже: «Доведено, що, коли хлопець був свідком подружнього насилля батьків, то в дорослому віці він має у чотири рази більше шансів сам вдаватися до насильства над жінками».

Статистка свідчить, що вісімдесят п’ять відсотків тих, хто вдається до насилля - і половина жертв домашнього насильства - виросли в родинах, де подружнє биття було нормою. Але інколи підлітки, які вдаються до такої наруги, походять і з цілком нормальних родин.

Одна з жертв насилля Джессіка Лі каже: «Я виростала просто в ідеальній родині. Мої батьки разом понад двадцять років».

Спочатку Джессіка Лі терпіла від свого приятеля словесні образи. Потім почалося рукоприкладство: «Вони ж не б’ють тебе на першому побаченні…Але з часом вони мають повний контроль над тобою. Я багато чого не усвідомлювала. Просто була засліплена».

Зараз Джессіка допомагає іншим підліткам впізнавати та поривати стосунки побудовані на насильстві.

«Під час своїх зустрічей з жертвами насилля, я зробила висновок, що їх об’єднують три речі: надія, сором та страх»,- каже Деніс Браун, засновниця Фонду імені Ніколь Сімпсон.

Вона допомагає жінкам - жертвам подружнього насилля. Її сестра Ніколь загинула після років подружніх знущань, за її словами, у шлюбі з колишньою зіркою американського футболу О-Джей Сімпсоном.

У США від подружнього насильства щодня гине три жінки. «Будь-хто може стати жертвою подружнього насилля,- каже Деніс. Питання у тому, чи звертаються вони за допомогою. Заможні жінки не йдуть до притулків. Вони інколи звертаються до спеціальних програм, або взагалі не говорять про це нікому через сором».

Деніс Браун вважає, що єдиний шлях побороти подружнє насилля – не мовчати про такі випадки: «Це питання безпеки… Ми, як суспільство, яке будується на громадах, повинні щось з цього приводу робити. Якщо ти чуєш чиїсь крик - підніми слухавку та зателефонуй у службу швидкого реагування. Може, цим ти врятуєш комусь життя».

Інше за темою

XS
SM
MD
LG