Спеціальні потреби

Литвин наголошує на європейському виборі України


Перед своїм візитом до Брюсселя спікер українського парламенту Володимир Литвин заявив, що всі політичні лідери України підтримують курс європейської інтеграції і не мають розбіжностей щодо цього вибору. Про це він сказав під час зустрічі з Головою Стортингу (парламенту) Королівства Норвегія Торбйорном Ягландом, який перебуває в Україні з офіційним візитом.

«ЄС сьогодні пропонує Україні те, що він може запропонувати: політику сусідства, східного партнерства», – каже Литвин, але «ЄС не буде виконувати за нас наші домашні завдання у реформуванні економіки та соціальної сфери». Сіпкер висловив переконання, що Україна є європейською країною, але їй необхідний час для реформ. Водночас Литвин не був таким однозначним у питанні НАТО, він каже, що це питання ділить країну навпіл, а відтак, його треба відкласти до кращих часів.

Не чекає Голова Верховної ради і угоди про асоціацію з ЄС раніше президентських виборів в Україні, які, на його думку, мають відбутися 17 січня 2010-го року. Він вважає, що «всі політичні гравці мають взяти на себе зобов`язання, що вибори відбудуться демократично і прозоро».

Нині головним завданням для країни є забезпечення стабільності і прозорості, особливо в умовах політичної кризи. «Ми приречені домовитися між собою», – каже Литвин, натомість вбачає ще одну лінію політичної боротьби довкола планів уряду отримати кредит від Російської Федерації.

«Кредити Україні потрібні і вони мають бути отримані на цивілізованій основі», – вважає спікер і зазначає, що зовнішній борг України становить менше 20 мільярдів доларів.

Говорячи про можливі негативні наслідки фінансової кризи, Голова Верховної Ради України висловив занепокоєння можливістю «стискання економіки», що, за його словами, може призвести до «стискання демократії, бо люди вимагатимуть швидких змін, а це може призвести до авторитарних рішень».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG