Спеціальні потреби

Ющенко: Україна не платитиме за борги ‘Газпрому’


Україна не може відповідати за рішення Москви перекрити газ Європі. На цьому наголосив Президент України, коментуючи заяву свого російського колеги. Ідею Дмитра Медведєва відшкодувати збитки європейським країнам коштом України Віктор Ющенко назвав «недружньою».

«Я хочу категорично заявити: Україна російський газ не крала. Україна в повній мірі виконала свою функцію транзитера», – сказав президент у п’ятницю в інтерв’ю телеканалу ICTV. Як він додав, «усе решта – це є просто політика, яка, очевидно, ставить за мету дискредитувати Україну, підняти ще якийсь міжнародний скандал, влаштувати ще одне міжнародне шоу».

Позицію глави держави стосовно «газових» збитків Європи озвучила у п’ятницю також Секретар РНБО Раїса Богатирьова. За її словами, «Президент України вважає невідповідною прозорій і чесній політиці, позиції української сторони, недружню заяву Президента Росії, що, мовляв, українська сторона несе «фінальну юридичну відповідальність за проблему» збитків ЄС внаслідок дій ВАТ «Газпром».

Як нагадала Богатирьова, саме російська сторона підписувала контракти і приймала на себе юридичні зобов’язання щодо забезпечення газом європейських країн. А відтак Україна не може нести відповідальність за одностороннє рішення російського «Газпрому» припинити постачання блакитного палива в Європу, – наголосила секретар РНБО.

«Непартнерським і недружнім жестом» назвали заяву Медведєва і в Міністерстві закордонних справ України. У відповіді, оприлюдненій у п’ятницю, МЗС наголосив: українська сторона не має жодних двосторонніх юридичних зобов’язань перед країнами Європейського Союзу щодо постачання їм російського природного газу. А відтак уся повнота відповідальності перед європейськими споживачами лежить виключно на російській стороні.

Ще раніше свою позицію стосовно компенсації потерпілим у «газовому» конфлікті озвучила Прем’єр-міністр України. На заяву російського президента 5 лютого Юлія Тимошенко відреагувала того ж таки дня. «Хто винен, той і заплатить, а Україна не винна в усіх цих процесах», – наголосила український прем’єр.

Певним дисонансом до консолідованої позиції української влади у «газовому» питанні прозвучали попередні висновки парламентської комісії, яка розслідувала обставини підписання газових угод. У зриві російсько-українських «газових» переговорів винна українська сторона. Про це заявила з трибуни Верховної Ради голова комісії, депутат опозиційної Партії регіонів Інна Богословська. При цьому опозиціонерка пообіцяла навіть вдягти на винних наручники. У той-таки час, за її словами, комісія дійшла висновку про несправедливість звинувачень України у несанкціонованому відборі російського газу. «Ми не підтверджуємо факту крадіжок газу», – заявила Богословська.

А тим часом «газове» засідання РНБО, яке мало відбутись у п’ятницю 6 лютого і розставити у «гарячій» темі усі крапки над «і», вкотре перенесли. Причина організаційна – відсутність Юлії Тимошенко, яка відбула на міжнародну конференцію з питань безпеки до Німеччини. Нову дату засідання називають орієнтовно: вівторок або середа наступного тижня.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG