Спеціальні потреби

Бюждет України отримав понадпланові надходження


Державне казначейство повідомляє про перевиконання плану із збору податків. За його даними, у січні до бюджету надійшло понад 12 мільярдів гривень (майже на 1% більше від очікуваного показника). У повідомленні Держказначейства зазначається, що з 69-ти основних джерел надходжень загального і спеціального фондів Державного бюджету перевиконані планові показники по 36-ти видах надходжень.

Перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Турчинов заявив сьогодні, що плани зі збору податків перевиконали як митники, так і ДПА. Ця заява прозвучала на фоні висловлених президентом Ющенком побоювань, що через вплив фінансової кризи Кабміну доведеться суттєво скоротити передбачені бюджетом соціальні витрати. Урядовці обіцяють – попри спад виробництва, працівники бюджетних установ, державних органів влади та військовослужбовці заробітну плату за січень отримають вчасно та у повному обсязі. Хоча в Кабміні і визнають – для цього доводиться вишукувати додаткові ресурси. Значні дотації у січні отримали і місцеві бюджети. Це дозволило їм розрахуватися за усіма соціальними зобов`язаннями. Стовідсотково розрахувалися і з військовими і пенсіонерами. Пенсійному фонду уряд вирішив надати позичку у розмірі 3,7 млрд. грн.

Металурги повідомляють про збільшення у січні виробництва сталі. В середньому за добу її виплавляли на 6% більше ніж місяць тому. Це вже другий місяць зростання, який показує українська металургія після декількамісячного обвального падіння виробництва, пов`язаного із зниженням попиту на світових ринках. Експерти пояснюють це привабливим для металургів та інших експортерів курсу гривні до інших валют.

Курс національної валюти на міжбанківському ринку залишається відносно стабільним і коливається біля позначки 8 гривень за 1 американський долар. Щоправда важлива заслуга в цьому належить Нацбанку – той майже щодня виходить на валютний ринок з інтервенціями, задовольняючи попит. Фахівці НБУ говорять, що об'єктивний курс гривні має бути близьким до 7,70/$1. Отже вона має незначний потенціал до укріплення. За деякими оцінками, минулорічна девальвація гривні виявилася майже рекордною серед усіх економік світу. Більше ніж українська валюта подешевшала лише ісландська крона.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG