Спеціальні потреби

У США робочих місць стало на понад 2,5 мільйона менше





Міністерство праці США оприлюднило дані свого щорічного звіту про стан безробіття. 2 мільйони 600 тисяч робочих місць – саме стільки втратила торік американська економіка.

Це найбільша річна втрата робочих місць з часу Другої світової війни. На кінець 2008-го року безробіття у США склало 7 і дві десятих відсотка. Втім, чимало експертів передбачає, що у 2009-му ця цифра буде більшою, ніж 10 відсотків.

Рівень безробіття є одним з найважливіших показників стану економіки країни. Сьогодні у США цей рівень вказує на серйозні проблеми в американському господарстві. Безробіття збільшується вже 12-ий місяць поспіль, але що найбільш насторожує, так це прискорення динаміки втрат робочих місць.

Починаючи з вересня, в країні щомісяця ставало майже на пів мільйона безробітних більше – а це 16 тисяч безробітних щодня.

Економіст Центру за американський прогрес Гітер Буші говорить, що показник безробіття цілком ймовірно сягне до кінця цього року 9-ти, а то й більше відсотків.

По всій країні, центри з безробіття перевантажені кількістю нових звернень по допомогу. 53-три річний Майк Стабрава щойно звернувся до центру з безробіття – вперше у своєму житті. Він говорить: «Все йшло нормально, поки раптом не завалилось три тижні тому».

Паперова фабрика, на якій Майк працював 35 років – закрилася назавжди.

Безробітний Майк Стабрава продовжує: «Я перший раз в житті опинився без роботи. І це напевне найскладніша частина у цій історії. Я хочу працювати. Я хочу мати роботу».

Безробіття збільшується практично серед усіх категорій населення. Включаючи випускників вищих навчальних закладів, яких зараз більше, ніж потребують роботодавці.

Виконавчий директор Центру зайнятості в Нью-Йорку Труді Стейнфельд:

«Я починаю думати, що в усіх аспектах, теперішня рецесія – найгірша з тих, які я бачила».

Двадцяти п‘ятирічний Брет Вармінгтон – втатив високооплачувану роботу в компанії Ґолдмен Сакс. Щоб сплатити оренду за квартиру, йому навіть довелося найнятися прибирати посуд у ресторані.

Безробітний Брет Вармінгтон: «Я звик отримувати високу зарплату і легко платив свої рахунки. А зараз опинився у дуже принизливій ситуації».

В урядовому звіті говориться, що близько 11 мільйонів америкаців зараз взагалі не мають ніякої роботи, ще вісім мільйонів – мають часткову зайнятість. На думку багатьох, це чергова ознака того, якими поганими є справи в економіці країни.

Економіст Фонду споживчого вивчення Гарі Розенвельд вважає ситуацію критичною:

«У дійсності ми навіть ще не почали усвідомлювати, якою глибокою буде ця рецесія. І ми не знатимемо цього принаймні до кінця цього року. Єдине, що я знаю, це стане однією з найгірших економічних катастроф сучасності».

Новообраний президент США Барак Обама вже оприлюднив свій план відновлення економіки і створення трьох з половиною мільйонів нових робочих місць. Ці ініціативи обійдуться бюджету у сотні мільярдів доларів, але він каже, якщо нічого не робити – то наслідки будуть набагато гіршими:

«Заради нашої економіки і нашого народу – настав час діяти і діяти негайно».

Втім, як і в кожній справі, ситуація з безробіттям також має оптимістичні сторони. Є галузі, які у цей час навіть збільшують кількість робочих місць. Наприклад одна лікарня у штаті Іллінойс – табличку «Приймаємо на роботу» з дверей не знімає.

Як каже директор відділу кадрів лікарні Келі Сталбаум: «Так, ми зараз набираємо людей, в основному медсестер – є і інші вакансії».

Загалом система охорони здоров‘я планує збільшити свій персонал на 15 відсотків цього року. І це не єдина галузь. Загалом 14 відсотків роботодавців кажуть, що хочуть збільшити свій штат.

Генеральний директор веб-сайту з пошуку роботи Мет Фергюссон:

«На ринку є нові роботи. Багато компаній набирають людей. Але треба добре постаратись, щоб їх знайти. Попит залишається на кваліфікованих інженерів, фахівців комп‘ютерних технологій. Є вакансії в держслужбі, а ФБР потребує дві тисячі нових спеціалістів».

Все ж однією з найбезпечніших галузей у плані стабільності роботи на найближчі роки фахівці називають охорону здоров‘я. Американська нація старіється, а літнім людям особливо потрібен медичний догляд, отже і люди що його забезпечують.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG