Спеціальні потреби

Федеральний резерв знизив відсоткову ставку до рекордного рівня


Американський уряд взяв ситуацію з національною економікою в ручне управління і вживає нових кроків, часом кардинальних, щоб впоратись з кризою. Федеральний резерв у вівторок оголосив про чергове зниження базової відсоткової ставки до рекордного за всю історію країни рівня – від чверті відсотка до нуля. Це означає, що тепер банки можуть позичити гроші в держави практично безкоштовно.

Федеральний резерв давно обіцяв зробити все що в його силах – і схоже виконує обіцянки. Інвестиційний аналітик Ліз Енн Сондерс каже, що такої низької відсоткової ставки американці ще ніколи не бачили:

«Вони просто вливають свої резерви у банківську систему. Роблять все що можуть, щоб стимулювати кредитний ринок і позичання».

У своїй заяві, голова Федерального резерву Бен Бернанке заявив, що без кредитного ринку, неможливо подолати рецесію в економіці. Витрати покупців, бізнес-інвестиції, індустріальне виробництво – все залежить від можливості позичити гроші.

Барак Обама, того ж дня заявив, що центральний банк своїм останнім кроком вже практично вичерпав свої можливості впливу на ринок:

«У нас закінчуються традиційні засоби, які зазвичай використовуються при рецесії, а саме зменшення відсоткової ставки. Вона вже і так стала мінімально можливою».

Обама закликав й інші урядові структури застосувати свої інструменти, щоб втримати економіку від подальшого обвалу. Тим часом в оприлюдненому урядовому звіті йдеться, що у листопаді кількість розпочатих будівельних проектів зменшилося на 20% – рекордне падіння за останній час.

Тривають проблеми і в автомобільній галузі. Джордж Буш обіцяє протягнути руку допомоги Детройту. Два з трьох автогігантів США «Дженерал Моторз» та «Крайслер» кажуть, що без неї, у них закінчаться гроші на діяльність вже за кілька тижнів. Білий дім обіцяє, втім не поспішає діяти.

Не маючи доступу до кредитів, покупці стали менше купувати товарів, тому ціни на них у США дещо впали. Зниження цін стало можливим частково і завдяки здешевленню нафти на світовому ринку.

Бернанке содівається, що зниження цін на товари призведе до пожвавлення роздрібної торгівлі в країні. Втім комерційні банки, які тепер майже безкоштовно можуть позичати гроші у держави, самі не поспішають знижувати відсоткові ставки для своїх клієнтів. Федеральний резерв пообіцяв допомогти і в цьому. Викуповуючи у банків проблемні іпотечні та інші кредити, Бернанке сподівється, що цим влиє достатньо грошей в банківську систему, аби та зменшила ставки для населення.

За словами економістів ідея полягає в тому, щоб зменшити відсотки по кредитах для приватних позичальників і малого бізнесу. Щоб кредити були більш доступними.

Ринок позитивно відреагував на інніціативу Федерального резерву. Але чи вистачить цього заряду на довго – не береться сказати ніхто.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG