Спеціальні потреби

Що очікує в’язнів Ґвантанамо після закриття цього комплексу?


Верховний суд Сполучених Штатів наказав суду у Вашингтоні переглянути рішення, прийняте ним у січні цього року, яким він постановив відкинути справу порушену чотирма громадянами Великобританії проти військових посадовців США. Колишні в’язні американської військовї бази Ґвантанамо стверджують, що їх піддавали тортурам і забороняли сповідувати свою релігію під час ув’язнення.

Ґвантанамо залишиться темною плямою на спадщині, яку залишає по собі адміністрація Джорджа Буша. Подальшу долю в’язниці вирішуватиме новообраний президент Барак Обама, який має намір зачинити її. Однак, не зрозуміло що робити з ув’язненими.

Перші в’язні прибули у Ґвантанамо у перші місяці хаосу після атак 11-го вересня. Два десятки бойовиків, захоплених в Афганістані, були привезені у заклад, який на той час був ще карантиновим табором. Сім років опісля Ґвантанамо – оснащений найсучаснішими системами безпеки комплекс з багатомільйонним бюджетом. Тут утримують 250 підозрюваних у тероризмі, у тому числі і групу осіб, яких вважають найбільш небезпечними.

Для нової адміністрації подальша доля в’язниці, яку критики називають плямою на репутації США, одне з найскладніших питань. Барак Обама заявив, що має намір закрити Ґвантанамо. Залишається визначитись, що робити з в’язнями та перед яким судом вони мають постати.

Адміністрація Буша наполягає на тому, щоб залишити затриманих у Ґвантанамо та піддати їх правосуддю у спеціальних військових комісіях. Минулого тижня уперше кілька обраних за допомогою лотереї родин жертв атак 11-го вересня були запрошені на судові слухання у справі групи звинувачених у тероризмі в’язнів, поміж яких один з організаторів нападів Халід Шейх Мухамед. Захист назвав це трюком, мета якого примусити Барака Обаму не закривати Ґвантанамо.

З часу терактів у США через Ґвантанамо пройшло майже 800 затриманих. Сотні з них були звільнені чи депортовані у їх країни. Пентагон каже, що закриє Ґвантанамо, якщо отримає відповідні накази, втім наполягає, щоб Конгрес прийняв закон, який би дозволив тримати підозрюваних терористів на території США без часових обмежень, навіть якщо судові слухання у їх справах не відбулися. А це вже питання конституційних дебатів, які, як виглядає, доведеться продовжувати адміністрації Обами ще довгий час.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG