Спеціальні потреби

Що думають українці про вступ України в НАТО



На вулицях Києва і на нашій вебсторінці ми провели опитування, в якому поставили запитання: «Чи вважаєте Ви, що Україна в перспективі повинна стати членом НАТО?». Ось – результати опитування і декілька коментарів на цю тему:

- 52% опитаних висловилося за вступ України в НАТО;
- 47% респондентів вважає протилежне;
- 1% не визначився.

Цей результат більш-менш співпав також з результатaми опитування на цю же тему, яке на вулицях Києва провели наші кореспонденти Оксана Лігостова і Руслан Дейниченко. Ось деякі із висловлених думок:

«Телебачення дійсно говорить, що кількість (прихильників НАТО) росте. Насправді мені здається, що люди не зовсім розуміють, що таке НАТО. І моя особиста думка, що нам це не потрібно, Україні як державі православній, якій треба брати саме на це курс. Тобто це політика президента, який більш схильний до Заходу, до США, і цурається Росії»,– Вікторія Мельник.

«Не треба. Мені 81 рік, і я так думаю, що не треба вступати до НАТО. НАТО це війна – бачите, як у Косові. Там досі не наладили. Так що я вважаю, що НАТО нам не потрібно», – Марія Ушакова.

«Дуже багато пенсіонерів, які не хочуть вступати, вони не прихильники цього. Але росте прихильність до НАТО, тому що збільшується кількість молодого покоління. Я думаю, що Україні все ж таки потрібно вступати в НАТО, тому що вона стала на шлях євроінтеграції, і НАТО може їй у цьому дуже добре допомогти»,– Аня Базима.

«Я думаю, що треба, тому що це покращить умови в нашій армії – тобто збільшить її професійність, можливо, покращаться умови у військовослужбовців, з’явиться нова техніка. Тому що НАТО – це кращий стандарт самої армії»,– Андрій Ткаченко.

«Спочатку я був проти, а тепер двома руками за НАТО. Бо так спокійніше. Тому що останнім часом Росія так некоректно себе поводить, що треба вступити в НАТО, тоді буде спокійніше. По-перше, підніметься економіка. А за цим і все інше піде»,– Ігор Кудрявцев.

А ось декілька із коментарів, які надійшли до нас електронною поштою.

«…Ми готові розвивати партнерські стосунки з альянсом, але стати його членами ми не бажаємо, оскільки цей військовий блок з’явився у США з метою поширення свого військового впливу, а ми народ мирний Вільної України, не бажаємо потрапляти під влив чужої нам культури»,- Ігор Катренко, Борвари.

«Україна обов"язково повинна стати членом НАТО. Це найкраща система колективного захисту, гарантія незалежності, демократичного розвитку держави, підвищення рівня добробуту пересічних українців»,- Олександр Бушнєв, Київ.

«Я вважаю, що Україні не потрібно вступати до НАТО. Перш за все, що взагалі Альянс вже втратив свою актуальність у сучасних геополітичних умовах, остаточно перетворившись на рудимент "холодної війни".Тим більш, що тема НАТО тільки штучно "розколює", поляризує та роздратовує Українське суспільство, ніж несе якусь "користь". Переконаний, Україні потрібно долучатися до нової, сучасної, системи колективної безпеки, побудова якої зараз відбувається»,- Ігор Шевирьов, Київ.

«НАТО для України потрібне так само, як Україна для НАТО, і якнайскоріше!!! Бо радянське минуле затягне. А політики мусять домовитись - Майдан живе!!!», - Вадим Третініченко, Київ

«Україна обов’язково повинна вступити в НАТО, оскільки це шлях країни до розвитку і незалежності від Росії, яка в свою чергу всіляко намагається завадити цьому. Нашим політикам слід зробити усе, щоби не ми просились в НАТО, а нас запрошували вступити в альянс»,- Іван, Україна

«Я особисто, сам, моя сім’я і всі сусіди і друзі з вилами в руках (тому що у нас немає зброї) будемо боротись проти НАТО. Воно нам не потрібно, тому що ми слов’яни, нащадки скифів. А вся історія свідчить, що всі лізли на русічей, всі хотіли їх завоювати. Але як сказав один історичний діяч щодо приходу з мечем і наслідків цього приходу, то наша сила в єднанні слов’ян і ніяке НАТО нам не потрібне. Тому що НАТО – це ярмо на слов’янську шию»,- Сергій, Маріуполь

«Я за НАТО. Це безпека від загарбників на тереторіальну цілісність країни та європейскі стандарти», - Оксана, Кременчуг

«Я в кінці цього літа повернувся з армії і з впевненістю можу сказати, що армії в Україні просто нема!Техніка застаріла і небоєздатна, а лозунгом нашої так званої армії може стати: "Якщо на нас нападуть - ми їм покажемо як мити підлогу до блиску і відбивати канти на ліжках"!! Тому що реально там абсолютно нічого крім цього не вчать. І нам потрібно щось з цим робити, потрібно обов'язково вступати в НАТО, щоб хоч трохи покращити боєздатність нашої так званої армії, від якої залишилась тільки назва!»,- Віталій, Львів

«Якщо до подій у Грузії я не дуже був впевнений в думці про вступ в НАТО, то тепер я просто переконаний в необхідності вступу. Якщо порівнювати культуру людей Європи і наприклад Росії, однозначно треба дивитись в сторону добрих відносин і добра»,- Денис, Северодонецьк

«Україна не повинна ставати членом НАТО тому що бiльшiсть населення проти цього кроку. До того ж це пiдсилюе обурення Росii,вiд якої Україна залежна економiчно»,- Вадим, Лос-Анджелес, США

«Думаю, що країні, яка є без`ядерною, військово-несформованою, необхідно бути забезпеченою підтримкою інших сильних країн, хоча б для того , щоб РФ не змогла впливати на становлення незалежної держави»,- Інна Цимбал, Чернівці.

«Хто на нас голодранців-панів буде нападати? Від кого нам треба захищатись?!! Послухавши "Новини", складається враження , що простих людей людей цікавить тільки голодомор 33р. і НАТО. Ні! Голодомор ЗАРАЗ повсюди по Україні, люди вдягають тільки "секонд хенд", зарплати в конвертах, корупція, наркомафія під прикриттям міліції, СНІД, ...! А неприхована, відкрита работоргівля! Спочатку треба вирішити ці нагальні проблеми, а вже потім думати (тільки думати) про НАТО!»,- Валерій, Кривий Ріг

«Реальна загроза від Росії. НАТО буде гарантом миру в Україні!»,- Володимир, Львів

«Я за НАТО, але в сьогоднішній день більша частина населення згідно соціологічних опитувань проти НАТО. Виходячи з цього, ідею вступу треба відкласти і робити все поступово. Всі сили треба прикласти до більш тісної співпраці з НАТО і обов`язково підключити до цих спільних заходів Росію. Всесторонньо розвивати співпрацю НАТО-Україна-Росія. Тільки тоді ми зміним критичне ставлення Росіі до НАТО і думку населення нашої краіни. Після цього можна говорити про вступ»,- Олег, Україна.

«Хотів би звернути вашу увагу на те, що думки та варіанти відносно теми "Україна-НАТО" просто неможливо вкласти на прокрустове ліжко "так, чи ні". Тим паче, що ні погода, ні фінансова криза, взагалі будь-який зовнішній чинник зараз просто не діє на самовпевненій українській політичній кухні. Занадто багато ворожнечі, занадто мало розуму, даруйте на такій думці, але нам краще було б вступити хоч би віртуально до якоїсь організації інопланетян, ніж до НАТО…. Тому зараз я проти вступу України до НАТО. Але за те, щоб Україна розширювала співробітництво з НАТО впритул до асоційованого членства, умови якого не будуть конфліктними ні для країн-сусідів, ні для НАТО, ні для України»,- Володимир Тиднюк, Україна.

«Україні потрібно НАТО, інакше, на мій погляд, оцінюючи останні події, можливе повторення Полтави чи 1918року. Щодо прагнення самих українців, то більшість просто налякані до смерті висловити власну думку у розбіжності з уявою своїх начальників, які в більшості є прокремлівською агентурою чи їх вихованцями, з остраху втратити єдине джерело існування – роботу, тому що в Україні створені штучно такі умови, в яких «нелояльні» не можуть вільно заробляти самі, економічний терор триває. З часом це «самозбереження» зомбує людину і вона починає сама вірити у нав’язувані їй нісенітниці. Агітація проти НАТО йде повним ходом… ведуть відверту антиукраїнську, антинатівську пропаганду, примушують своїх підлеглих йти «протестувати». Крім того, корупція досягла жахливих розмірів. Діють як справжня Коза Ностра – передають вимогу підлеглим збирати гроші не самі, а через своїх «навушників». Боротися з ними за фактичної відсутності права на захист беззбройним громадянам просто неможливо, нація гине (на скільки мільйонів знову зменшилася чисельність населення в Україні в період «незалежності»?). А почуття страху до цих пір тримає людей як павутиння, а реляції української влади про свободу то є просто блеф. Вона була і залишилась радянською. Існує лише імітація свободи і незалежності для Заходу, який наразі виконує функцію загонів совєтського НКВД, закривши свої кордони для «еміграції порятунку» з України. Тому без підтримки Україна не зможе подолати ту комуністичну гідру. Членство в НАТО може допомогти це зробити і зберегти незалежність, крім того, варто пам’ятати і про 1933 та 1938 роки, коли дали індульгенцію спочатку комуністам, а потім фашистам. А зараз треба зупинити божевільних кремлівських ведмедів. Це складно, корупція в Україні жахлива, але якщо Україну знову зоставлять на поталу цій гидоті саму – українська нація може остаточно загинути, а Захід вже сам стикнеться з новим фюрером: Путіним, мабуть», - Юрій, Харків

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG