Спеціальні потреби

Альянс запропонував поглибити співпрацю з Україною


Українські урядовці задоволені результатами переговорів у штаб-квартирі НАТО. Міністерство закордонних справ називає досягнуті у Брюсселі домовленості наступним кроком на шляху до членства країни в Альянсі.

Цієї зустрічі з нетерпінням чекали як прихильники, так і противники зближення України із НАТО. Перші сподівалися побачити зелене світло на шляху до членства в Альянсі. Другі – почути відмову у наданні Україні Плану дій з набуття членства (так званого ПДЧ).

Неймовірно, але міністри закордонних справ країн-членів Альянсу, здається, задовольнили обидва табори. ПДЧ Україні дійсно не запропонували. Однак, зробили іншу пропозицію – глибшої, ніж нині співпраці. Україна відтепер виконуватиме щорічні плани, які складатимуть спільно. Альянс вирішив значно збільшити допомогу Києву. Українське зовнішньополітичне відомство, яке у Брюсселі представляв міністр Володимир Огризко, розцінило це як безперечний успіх:

«Рішення Північноатлантичної ради ми оцінюємо як наступний практичний крок на нашому шляху до досягнення критеріїв, які дозволять нам стати членами НАТО».

Огризко вважає – те, що запропонував Альянс це і є фактично ПДЧ. Виглядає, що у лідера найбільшої опозиційної Партії регіонів Віктора Януковича склалося абсолютно протилежне враження. Керівник політичної сили, яку вважають противником зближення України із НАТО теж привітав результати брюссельської зустрічі. У рішенні Альянсу він побачив «повагу до українського народу», який здебільшого проти членства в цій організації.

У штаб- квартирі НАТО вирішили не втягуватися в цю заочну суперечку. Хоча Генсек Альянсу Яап де Гооп Схеффер не без гумору натякнув, чия позиція йому видається ближчою до правди:

«Нехай кожен насолоджується своєю оцінкою того, що відбулося. Але немає ніяких підстав робити «гарний вираз обличчя при поганій грі». Адже цей потяг, який вийшов із Бухаресту, рухається. Він не зупинився. Україна досягла значного прогресу, хоча залишилося ще багато чого зробити. І це причина, чому союзники вирішили надати Україні додаткову допомогу, щоб здійснити реформи, які приведуть до членства в НАТО».

Хоча Схеффер визнає, рішення, які ухвалюють 26 країн – плід важкого компромісу в самому Альянсі. І він залишає надію на прихильний сценарій розвитку подій як тим, хто бачить Україну в НАТО, так і їхнім візаві.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG