Спеціальні потреби

Інтелігенція засуджує позицію Росії щодо Голодомору


Українська інтелігенція обурена позицією президента Росії Дмитра Медведєва щодо Голодомору. Про це заявив у середу на прес-конференції в Києві директор Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка Микола Жулинський.

Як він сказав, провідні представники української інтелігенції прикро вражені відмовою господаря Кремля прибути на заходи із вшанування жертв Голодомору, а надто ж тоном цієї відмови. За словами Жулинського, «російський президент, оскільки Російська Федерація вважає себе спадкоємцем СРСР, міг би схилити голову на знак пам’яті жертв Голодомору, оскільки то були громадяни СРСР, і таким чином виявити дружню до нас позицію». Жулинський повідомив, що представники української інтелігенції готують заяву, в якій висловлюють категоричну незгоду з позицією Президента Росії. Серед «підписантів» документа, який надішлють до Москви, такі відомі імена, як Іван Драч, Іван Дзюба, Ніна Матвієнко, Борис Олійник.

Під відозвою стоятиме і підпис знаного правозахисника, президента Українського центру Міжнародного пен-клубу Євгена Сверстюка. Він написав Медведєву також власного відкритого листа російською мовою, текст якого озвучив для «Голосу Америки». У перших рядках пан Сверстюк згадує Біблію та подвійний гріх Каїна: перший – убивство брата, другий – брехня перед Богом і гордовите небажання зізнаватися в скоєному. Він так звертається до російського президента:

«Ви відмовляєтесь брати участь у вшануванні убієнних голодом. Це дуже сумно, бо немає більш сприятливої нагоди висловити співчуття українському народові від нинішнього Кремля і чітко сказати ту правду, що російський народ не причетний до організації Голодомору, оскільки Сталін з ним не радився так само, як Гітлер не радився з німецьким народом з приводу організації Голокосту.

Дивно те, що запереченням загальновідомої істини, про яку писали вільні журналісти і виносили її на сцени і консульства ще в 1933-му році, про яку написані книги авторитетних дослідників, ви, по суті, повторюєте сталінську брехню про «минущу політичну кон’юнктуру», про «політичну вигоду» і навіть про «цинічний наклеп». При цьому ви кажете про чийсь намір роз’єднати наші народи. Загальновідомо, що об’єднає людей і народи повага до істини і до закону, взаємне співчуття»…

«Сказати істину це обов’язок перед людством», – такими словами закінчує своє послання відомий правозахисник. І додає, коментуючи відмову Медведєва приїхати в Україну на вшанування пам’яті жертв Голодомору:

«Я думаю, що це відповідає ідеології сучасного Кремля, який в буквальному розумінні є правонаступником дещо зміненої старої ідеології. І ясно, що не тільки в цьому питанні, а й у багатьох інших дуже важливих питаннях і внутрішнього життя, і міжнародного вони залишаються людьми, які йдуть назад, до імперії».

Нагадаємо: 14 листопада Президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що трагічні події 30-их років в Україні використовують для досягнення, як було сказано, «скороминущих кон’юнктурних політичних цілей». Російський президент назвав Голодомор «так званим» і відхилив запрошення взяти участь у заходах до 75-их роковин трагедії.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG