Спеціальні потреби

Південна Каліфорнія охоплена пожежами


Південні райони штату Каліфорнія не можуть впоратися з потужними лісовими пожежами. Повністю вигоріла територія розміром у майже сто квадратних кілометрів. Арнольд Шварценеґґер вже оголосив у районі надзвичайний стан і закликав його мешканців не чекати наближення вогню, а евакуйовуватись якомога швидше.

Сильний вітер, який швидко поширює вогонь по всій Каліфорії, зводить зусилля пожежників на нівець. Влада повідомляє, що принаймні 800 будинків згоріли повністю, і більше 50 тисяч людей евакуйовано. Вогонь підібрався до передмість Лос-Анджелеса, де знищив ціле містечко з пересувних будинків. Про людські жертви не повідомляється, однак поліція прочісує територію, і закликає мешканців повідомити про своє місце перебування.

Поліція надає спеціальні автомоблі, щоб допомогти мешканцям дістатися до власних будинків і забрати звідти те, що вціліло. Але багатьом рятувати вже нема чого.

Дехто із мешканців з розпачем зазначає:

- «Спочатку ми втратили на акціях всі гроші, які збирали на старість. А те, що не втратили там – згоріло тут. Тож у нас справді нічого не лишилося».

- «Сьогодні мій день народження. Мені 66. І я мушу все починати з нуля. У мене нічого немає. Нічого».

Саме зараз у Каліфорнії розпочався сезон вітрів, що дмуть з пустелі в напрямку Тихого океану. Цей сезон, з милозвучною назвою Свята Анна щороку приносить пожежі у південні райони Каліфорнії. Цього року пожежі почались досить рано. Вогонь розгоряється на верхівках гір – швидко спускається вниз. Американські зірки, політики, відомі люди мають тут свої резиденції. Будинок актора Кристофера Ллойда згорів до тла. Шикарній вілі Опри Уінфрі пощастило. Вона вціліла.

Вогонь не зупиняється ні перед чим. Коли будівельник Келлі Войсен повернувся додому, побачив лише згарище:

«Часу на евакуацію взагалі не було. Все що я почув – це пожежну сирену і крик втікати з будинку. Ми залишили все як було».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG