Спеціальні потреби

У США понад 10 мільйонів безробітних


Рівень безробіття у Сполучених Штатах сягнув найгірших показників за останні 14 років та становить понад десять мільйонів безробітних згідно із оприлюдненими даними Міністерства праці. Показники за жовтень виявилися навіть гіршими, ніж передбачалося місяць тому. Кількість тих, хто нещодавно втратив роботу та звернувся за допомогою з безробіття, стрибнула за відмітку у півмільйона. Економісти визначають 400 тисяч як ту межу, за якою економіка країни оголошується у рецесії. І багато з тих людей, які втратили роботу, намагаються її знайти хоча б на тимчасовій основі. Як правило, у переддень Дня подяки та Різдва чимало американських компаній, в першу чергу у сфері роздрібної торгівлі, проводять ярмарки, де шукають тимчасових працівників.

Мелані Романо ніколи раніше не підробляла на тимчасових роботах. Але цього разу вона заповнила анкету на роботу в торговій мережі «Таргет»:

«Мені потрібно трохи додаткових грошей, тому що в мене син, сім місяців, і мені йому треба багато чого купити. Також в мене цього року немає достатньо грошей для подарунків на Різдво».

Менеджер торгової мережі «Таргет» Кріс Холл каже, що у Романо є чимало конкурентів – магазин вже давно не бачив стільки бажаючих працювати:

«До нас надходить велика кількість заявок. І серед них чимало висококваліфікованих. У нас буде з кого вибрати».

І це правда для більшості торгових мереж по всій країні. Маючи більше заявок, ніж звичайно, вони кажуть, що конкуренція цього року є дуже потужною. Навіть за тимчасову роботу змагаються краще освічені та більш досвідчені аплікати, ніж звичайно.

Багато з тих, хто шукає постійну та тимчасову роботу, відвідає ярмарки праці, організовані працедавцями. Один із таких ярмарків відбувся у місті Рено, Невада. Всього за 20 хвилин після його початку у невелику кімнату набилося три тисячі шукачів роботи. Кім Гавел готовий робити що завгодно:

«Все, що я можу зараз знайти, – від індустрії швидкого харчування до представника служби підтримки клієнтів».

Джуді Алва також шукає роботу: «Ми у черзі до мережі «Сейфвей». Хоча черга довга, ми в неї встали. Вони записують імена людей та телефони, а багато інших компаній просять заповнити анкету в Інтернеті. Тут принаймні ти можеш поговорити з живою людиною».

А Ден Філліпс, столяр за професією, шукає роботу вже шість місяців. Поки безрезультатно. І він – один з понад десяти мільйонів безробітних у Сполучених Штатах.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG