Спеціальні потреби

Все більше американців переходять на власні джерела енергії


Захисники довкілля стверджують, що майбутнє в альтернативних джерелах енергії. З цим погоджуються більшість політиків та економістів, питання у тому – наскільки швидко альтернативні технології здатні повністю замінити традиційні енергоносії. Поки науковці працюють над зниженням ціни альтернативної електроенергії, чимало пересічних американців вже сьогодні переходять на свої власні джерела постачання енергії. Один із фермерів під Вашингтоном дві третини своїх енергетичних потреб задовольняє енергією, що виробляють розташовані на подвір’ї його господарства малі вітрові турбіни.

На своїй фермі під Вашингтоном Карлос Фернандес вигодовує коней рідкісної пуерторіканської породи Пасо Фіно. За фахом хірург, Фернандес любить фізичну працю. Він доглядає за двадцятьма кіньми, що живуть у двох стайнях, двома будинками, закритою тренувальною доріжкою та іншими спорудами на території своє ферми. Протягом останніх кількох років Фернандес за допомогою енергії вітру намагається стати повністю незалежним від місцевих енергопостачальників:

«Наше життя повністю змінилось з тим, що відбувається у паливному секторі останні два роки. У нас було б набагато більше свободи, якщо б кожний виробляв енергію для власного використання».

Фернандес має чотири вітряки. Дві сучасні моделі, розроблені спеціально для вироблення невеликої кількості енергії. Дві інші – старі насоси, сконструйовані для викачування води з великих глибин.

Американська асоціація енергії вітру каже, що зацікавлення споживачів малими вітряками нині стрімко зростає. Минулого року у США було продано десять тисяч турбін. Цього року вони розраховують на двадцятивідсоткове зростання продажів. Представник Американської асоціації енергії вітру Рон Стиммел каже, що попит підстрибнув тому, що люди шукають шляхи забезпечити себе у майбутньому надійним джерелом енергії і водночас намагаються подбати про довкілля».

Карлос Фернандес також займається продажем вітрильників. На ринку нині сотні моделей, за цінами від 1,5 до 60 тисяч доларів. За словами представників індустрії, середня родина використовує на місяць тисячу кіловатів електроенергії.

Карлос Фернандес ділиться досвідом: «Коли йдеться про енергію вітру, головне – це правильно розташувати вітряк. Звичайно, треба триматися подалі від дерев, ідеально, якщо ви можете встановити його п’ять - шість метрів над верхівками дерев.

Фернандес поки що не повністю покладається на свою власну енергію, однак замість 5,5 тисяч кіловатів на місяць, тепер він купляє у місцевої енергокомпанії лише дві тисячі. Його остання споруда – тренувальна бігова доріжка – навіть не підключена до центрального трансформатора. Енергія, яку вона потребує, надходить з малих вітрових турбін. Залишки енергії зберігаються в батареях. На майбутнє у фермера тільки позитивні плани:

«Я думаю, рано чи пізно, я таки почну виробляти більше, ніж потребую, тому що я постійно знаходжу шляхи збільшити виробництво, використати мої турбіни по-максимуму. Може їх треба вище встановити, може замінити електроніку. Моя мета – стати повністю незалежним».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG