Спеціальні потреби

Держкомстат: Інфляція в Україні перевищила 23%


Кризові явища в економіці України наростають. Держкомстат звітує про високу інфляцію, громадяни підтверджують, що відчули зростання цін на собі, і називають це головним симптомом кризи. Економічний спад зачепив більшість українських підприємств. А тим часом влада запевняє, що не допустить серйозного спаду в економіці.

Невеселі новини оприлюднив Держкомстат. Інфляція в Україні перевалила за 23%. Це якщо порівнювати жовтень цього року з минулорічним.

Як виглядає з даних Держкомітету статистики, особливо сильно зросли ціни на харчі і транспортні послуги. Так, у жовтні 2008-го порівняно з жовтнем 2007-го їжа здорожчала майже на третину. Причому найкрутіше злетіла ціна на хліб і хлібопродукти, м’ясо, масло, фрукти. Що ж до громадського транспорту, то порівняно з минулорічним жовтнем, проїзд коштує пасажирам на 40% дорожче.

Перемалювали цінники не тільки на харчі і транспорт, а й геть на все інше – комунальні послуги, побутову техніку, предмети хатнього вжитку, охорону здоров’я і освіту.

Зареєстровану Держкомстатом інфляцію більшість громадян уже відчули на собі. Про це свідчать оприлюднені у п’ятницю результати соцопитування, проведеного Національним інститутом стратегічних досліджень. За даними дослідження, найвідчутнішим наслідком світової фінансової кризи українці вважають саме підвищення цін. Таку відповідь дали 97% опитаних у Донецьку, 86% киян і понад половина львів’ян. Решта до головних симптомів кризи віднесли зниження зарплат, загрозу втрати місця праці та ризик втрати заощаджень.

Побоювання пересічних громадян втратити роботу небезпідставні. Як свідчить інше дослідження, проведене міжнародною аудиторською фірмою «Ернст енд Янг», економічний спад зачепив 80% українських підприємств. Постраждали найбільше фінансовий сектор, будівництво, металургійна та вугільна галузі; більшість бізнесів подумують про скорочення.

Більше того: від підприємств-важковаговиків хвиля кризи докотилася уже й до українських мас-медіа. У п’ятницю надійшла звістка про те, що зупиняє свій вихід «Газета по-українськи». Ще раніше про скорочення штатів повідомили газети «Контракти» і «Комерсант-Україна».

А в той час як кризові явища в Україні наростають, влада закликає не нагнітати паніки та зосередитись на позитиві. Проти «залякування» українців показниками економічного спаду висловився голова Верховної Ради України. Перебуваючи з робочою поїздкою в Дніпропетровській області, Арсеній Яценюк повідомив про необхідність підготовки й ухвалення парламентом нового пакета антикризових законів. «Основне – втримати економічну стабільність… Економічне життя як таке не повинно зупинитися», – наголосив спікер.

Оптимізм випромінює і український президент. Під час засідання Ради з нацбезпеки та оборони у п’ятницю глава держави запевнив, що Україна переборе наслідки фінансової кризи та не допустить серйозного спаду в економіці. «Я не маю жодних сумнівів, що ми впораємося з викликом», – заявив Віктор Ющенко.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG