Спеціальні потреби

Здобути перемогу Обамі допомогли нові технології


Обрання президентом США Барака Обами стало яскравим свідченням того, що його кампанія найшла відгук серед широких мас населення Сполучених Штатів. Обама набрав 53% голосів виборців загалом по країні. Джон Маккейн не зумів скласти Обамі серйозну конкуренцію у ключових штатах.

Після перемоги Барака Обами, Демократична партія вперше з 1992-го року здобула контроль і над Білим домом і над обома палатами Конгресу США. Експерти кажуть, що перемозі сприяло вдале поєднання зовнішніх факторів і внутрішньої партійної дисципліни. На думку багатьох, Америка виявилася готовою до головного гасла демоктратів – «Зміни». Старший редактор Ротенберзького політичного звіту Натан Гонзалес зазначив:

«Після восьми років президентства Буша, американські виборці справді прагнули змін. Вони були дуже незадоволені тим, в якому напрямі рухається країна і були готові до чогось нового».

Професор Джорджтаунського університету Марк Ром каже, що спрацювали і інші фактори:

«У них був простий і переконливий сигнал для американських громадян про те, що Обама на їх стороні і буде працювати для їх інтересів, стане правильним вибором для середнього класу. А друге – це неймовірна робота на місцевому рівні і реєстрація мільйонів нових виборців по всій країні».

Аналітики кажуть, що кампанія Обами вдало використала нові технології, як мобільні телефони та електронну пошту, щоб достукатися до виборців. Також, Обамі на руку зіграла теперішня економічна криза і побоювання американців середнього класу щодо свого майбутнього. Експерт Алекс Бирнс каже:

«Я вважаю, що фінансова криза на Волл-стріт кардинально змінила хід кампанії. Люди нарешті зрозуміли наскільки поганими є справи. А для такого кандидата як Обама це стало переломним, оскільки він балатувався з гаслом “Зміни”».

Прорахунки кампанії Маккейна також допомогли Обамі, вважає Професор Ром:

«Він робив помилку за помилкою. Його кампанія виглядала неорганізованою. Він так і не виробив чіткого гасла, яке б підтримали виборці».

Експерти також зауважують, що Маккейн так і не зміг відокремити себе від вкрай непопулярного Президента Буша.

Те, що Обама обрав своїм віце-президентом Джозефа Байдена, допомогло йому привернути до себе білий робітничий клас у ключових штатах Огайо, Пенсильванія і Флорида.

А вибір Маккейном Сари Пейлін лише активізував традиційну виборчу базу республіканців якої недостатньо для перемоги. Оглядачі кажуть, що кампанія Обами сколихнула традиційний демократичний електорат – жителів великих міст, етнічні меншини, жінок та молодь. Тепер експерти хочуть побачити, чи вдасться Обамі перенести вдалі аспекти своєї кампанії на усі верстви населення США.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG