Спеціальні потреби

У США проблеми зі системами електронного голосування


До дня президентських виборів у США залишаються лічені дні, а дострокове голосування вже виявило декілька потенційних проблем, які можуть виникнути на дільницях четвертого листопада. Серед них - збої роботи електронних машин. Загалом же, дедалі голосніше лунає критика щодо електронного голосування. Чимало експертів твердять, що ця технологія обходиться занадто дорого, до того ж покладатися на неї стовідсотково неможливо. Адже програмне забезпечення може не спрацювати, комп’ютер робить помилку, а людина навіть не знає, що віддала свій голос за когось іншого. Єдиний спосіб перевірити результат – паперове підтвердження – а це додаткові витрати.



Флорида, листопад 2000-го року. Результат змагань за Білий Дім між республіканцем Джорджем Бушем та демократом Альбертом Ґором визначався у процесі повторного підрахунку паперових бюлетенів, який тривав кілька тижнів. Наступних виборів чимало штатів вирішили відмовитись від паперового голосування та запровадили електронні системи. І як з будь-якої новою технологією – з’явились нові проблеми. Деякі експерти навіть вважають, що електронне голосування відкриває шляхи до ще більших махінацій, ніж традиційне.

Так, у Меріленді та інших штатах, де виборці видаватимуть свої голоси за допомогою тач-скрінів, ведеться інтенсивна підготовка працівників дільниць. Інструктори пояснюють, яким чином забезпечити автентичність волевиявлення виборців.

Як розказав один інструктор, ці машини настроюють та втановлюють під постійним наглядом камер безпеки та контролем представників обох партій. Як тільки машині відкриті для голосування, працівники дільниці не на мить не відходять від них і замикають відразу після останнього виборця.

На перший погляд, викорситання електронних машин для голосування – це великий крок уперед. Втім аналітик Ґеррі Калман, який працює в одній зі столичних дослідницьких організацій, бачить ряд погрішностей у цьому нововеденні.

«З багатьма машинами дуже важко, а часто просто неможливо, провести аудит результатів. Тому якщо виникає необхідність перерахунку – все, що ми можемо - це вірити машині. Якщо у програмі стався збій – нічого зробити неможна, тому що нема альтернативної системи перевірки».

Відтак було запропоновано повернути старі, випробувані часом паперові бюлетені. Серед прихильників традиційної системи – професор Університету Джонса Гопкінса Бенжамін Джинсберг.

«Послухайте, з ком’ютером ми завжди наражаємось на підвищений ризик махінацій. Тому нам потрібна паперова ситема підстраховки. Було проведено чимало досліджень та експериментів - електронні машини у поєднанні з паперовими копіями – найбільш надійний варіант».

Йдеться про електронне голосування з паперовими підтвердженнями. Таким чином, у разі спірної ситуації – перевірити результати волевиявлення виборців буде просто. І хоча після провалу електронного голосування у двотисячному, Конгрес США виділив майже чотири мільярди доларів на вдосконалення системи – цього недостатньо для закупівлі нового обладнання для виборчих дільниць по всій країні. Відтак, фінансова відповідальність за це лягає на плечі виборчих комісій на рівні штатів та повітів. Наприклад, штат Невада у 2004-му витратив десятки мільйонів доларів, встановивши на всіх електронних машинах принтери. Іншими словами – повернення до випробуваних часом папірців. Деякі ескперти у США взагалі сумніваються у доцільності електронного голосування. Тим часом чимало європейськик країн почали відмовлятися від цієї практики.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG