Спеціальні потреби

Агітаційні значки – давня виборча традиція у США


Вибори у Сполучених Штатах мають чимало традицій. Одній з них понад сто років. Вона допомагає американцям тримати своїх улюблених кандидатів близько до серця. Агітаційні значки із зображенням кандидатів стали невід’ємною складовою виборчої кампанії.



Ал Фелдстайн вже понад сорок років колекціонує цю політичну атрибутику. Свою унікальну колекцію він зберігає у підвалі свого будинку. Загалом дванадцять тисяч значків, найстаріші з яких були зроблені ще наприкінці 19-го сторіччя. Для Фелдстайна значки - найкраще графічне відображення історії США та права американців на свободу слова та зборів.

Свою колекцію Фелдстайн розклав у хронологічному порядку. Він має значки, які закликали голосувати не лише за, а і проти деяких кандидатів. Прикладом він навів рік, коли Рузвельт балотувався на третій термін проти Віндела Вілкі. Серед значків протесту, які з`явилися тоді був один з написом «Вкраду третій термін».

Традиція чіпляти щось на одяг, що свідчить про політичні уподобання виборця, веде коріння з середини 19-го сторіччя. Значки у сучасному вигляді з’явились з розвитком технології.

Як каже історик Ларрі Берд, більшість експертів і колекціонерів вважають початком ери політичних значків 1896 рік, коли з’явилася фотоплівка, що дозволило виробляти яскраві значки.

Саме з того періоду починається колекція Фелдстайна. Тогочасні значки кандидатів обіцяли виборцям речі на зразок «Повний кошик харчів». Колекціонер говорить, що ці гасла актуальні і сьогодні.

Деякі значкі в колекції – унікальні -- як то атрибутика незалежних партій, американських соціалістів і навіть фашистів. Є у Фелдфстайна і значки «кандидатів», які ніколи не були кандидатами – серед них, наприклад, колишній держсекретар Колін Пауелл.

Однак, якщо раніше значки роздавали безкоштовно, то тепер їх продають. Значок кампанії Макейна чи Обами коштує від одного до п’яти доларів.

Фелдстайн почав свою колекцію у 1967 році. Її частину можна побачити у мережі інтернет, де колекція користується популярністю поміж любителів політичної історії по всьому світі.



Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG