Спеціальні потреби

Експерти прогнозують рекордну явку молоді на виборах у листопаді


У США передвиборча лихоманка у розпалі. Кандидати активно виступають перед виборцями, розраховуючи в останні тижні перетягнути на свій бік якомога більше голосів. Американська молодь протягом десятків років переважно залишалася осторонь політичних процесів у країні. Сьогодні аналітики помітили небувалу досі її активність. Деякі експерти навіть прогнозують, що на дільницях у листопаді явка виборців віком від 18 до 30 років буде рекордною за всю історію. Отже, кандидати не гають часу, зосереджуючи особливу увагу на молодому електораті Америки.

У студентських містечках по всій країні відчувається неабияке пожвавлення. На початку навчального року Джессі Вайт реєструвала студентів Університету Вірджинії на вибори у листопаді:

«Я помітила великий ентузіазм, навіть під час перших ознайомлювальних зібрань вони вже питають про реєстрацію на вибори».

Натомість Джо Фіґероа з Нью-Йорка серед свого оточення помітив зовсім іншу тенденцію:

«Я знаю багато людей, яким не цікава політика і які не збираються голосувати».

Останні десятиліття американська молодь не проявляла особливої зацікавленості політикою. Хоч вони i становлять 17% виборців, голосувати з’являлась значно менша кількість молодих людей. Аналітики кажуть, причина у тому, що нерідко кандидати у минулому ігнорували молодий електорат. Нині ж помітна зворотна тенденція – у 2000-му на вибори прийшли 18 мільйонів людей віком до 30 років, чотири роки пізніше – 20 мільйонів. Обидва кандидати сьогодні проводять інтенсивні кампанії, щоб завоювати прихильність молодих виборців, і це не дивно, адже людей віком від 18 до 30 у країні – 50 мільйонів. Кандидати відвідують студентські містечка, розміщують звернення до молоді на своїх вебсторінках. Останнє дослідження, проведене Гарвардським інститутом політики вказує, що перед з 55% підтримки молодих виборців веде Барак Обама, Маккейн має 32%. Політичний аналітик Леррі Сабато прогнозує високу явку американської молоді на дільницях у листопаді:

«Я думаю, що голосувати прийдуть майже всі 17% молодого електорату. Адже, весь час, починаючи з 70-их, коли вік права голосу був знижений до 18 років, молодь була дуже пасивною».

У громадах по всій країні активісти заохочують молодь голосувати. У Вашингтоні місцеві музиканти, серед них реппер Ті Ай, використовують свою популярність, щоб мобілізувати молодих виборців, які не є студентами вищих навчальних закладів. Часто, каже він, цей прошарок молоді залишається поза увагою політиків:

«Для нас не проголосувати – це все одно, що сказати – ми не маємо ніякого відношення до американської політики та законів».

18-літня Леа Денвіл прийде на дільницю у листопаді уперше. Для неї та її друзів – це велика подія:

«Я намагаюсь щось змінити у моєму житті та житті інших американців, так що для мене проголосувати означає стати на захист своїх інтересів».

Аналітики кажуть, причина такої небувалої активізації молоді в актуальності для них основних питань цієї кампанії, які стосуються економіки та змін у політиці уряду. Джеф Скеллі, який тепер підтримує Обаму, каже, що у минулому політика не цікавила багатьох його друзів:

«Мої однокласники вдома, які були повністю байдужі до політики, тепер проявляють величезну зацікавленість. Мені здається, це сталося через Обаму. Саме він мобілізував молодь.

22-річний Іан Ґаллаґер, який підтримує республіканців, висловлює занепокоєння, що попри великий ентузіазм сьогодні, небагато з цих молодих людей з’являться на дільницях у день виборів:

«Можливо вони і підтримують Обаму чи Маккейна сьогодні, однак у листопаді вони не голосуватимуть. Це класична проблема з виборцями віком до 30 років. Вони мають переконання, які зрештою залишають при собі».

Експерти ж кажуть, висока явка молодих виборців цього року – запорука політичного оновлення нації.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG