Спеціальні потреби

Експерти обговорили загрози нацбезпецi України


Після російсько-грузинського конфлікту загрози національній безпеці України зросли. У цьому впевнена абсолютна більшість експертів, яких опитав Центр миру, конверсії та зовнішньої політики. Водночас як випливає з даних опитування, найбільша загроза національній безпеці знаходиться всередині України.

На відміну від інших держав, Україна не виробила консолідованої позиції щодо російсько-грузинського конфлікту. Трійка її політичних лідерів під час «п`ятиденної війни» на Кавказі тягла кожен у свій бік: Ющенко підтримав Грузію, Янукович став на бік Росії, Тимошенко тримала нейтралітет. Котрий із цих підходів найбільше відповідає національним інтересам України?

Відповідь дають результати експертного опитування, в якому взяли участь понад шість десятків вітчизняних експертів з питань безпеки та міжнародної політики. Як засвідчило дослідження, найменшу експертну підтримку здобула позиція лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Експерти вкрай критично поставились до його заклику визнати незалежність двох самопроголошених республік – Пiвденної Осетiї та Абхазiї; лише півтора відсотка опитаних вважають ідею відповідною українським національним інтересам.

Натомість найвищу оцінку отримав глава держави. 80% експертів назвали дії та заяви Віктора Ющенка під час кавказької кризи такими, що відповідають національним інтересам України. Що ж до прем`єр-міністра, то тут думки розділились. У те, що «умивання рук» Юлії Тимошенко піде на користь Україні, вірить менше половини – 40% опитаних. Експерти не впевнені, чи це мудра позиція, -- каже директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко:

«Експерти не схильні вважати, що максимальна нейтральність чи уникнення будь-якого загострення є правильною позицією з точки зору національних інтересів у цій кризовій ситуації».

Дослідження засвідчило також одностайну думку експертного середовища: російсько-грузинська війна негативно вплинула на національну безпеку України. На це вказує 95% опитаних. Серед потенційних загроз аналітики наголошують на посиленні підтримки Росією сепаратистських рухів в Україні та ймовірній участі російського Чорноморського флоту у спробах дестабілізувати ситуацію в Криму.

Проте найбільший виклик національній безпеці знаходиться всередині самої Україні, -- вважають експерти. І знову Олександр Сушко:

«Те, що ми бачимо в Україні, це повна розформатованість політичного поля, неготовність політичних еліт говорити одним голосом і їхня політична безпорадність перед обличчям зовнішньої загрози», -- пiдкреслив Сушко.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG