Спеціальні потреби

Машиністам потягів можуть заборонити користуватись мобільниками


Дослідники заявляють, що водій, який набирає за кермом авто СМС-повідомлення, становить більшу загрозу, ніж водій у стані алкогольного сп’яніння чи наркотичного впливу. У Каліфорнії законодавці в екстреному порядку розглядають законопроект, який би заборонив машиністам потягів користуватися мобільними телефонами. Це питання почали розглядати після того, як нещодавно саме в цьому штаті з вини машиніста, який набирав СМС, сталася залізнична катастрофа, в котрій загинуло 25 людей.

20-го вересня неподалік Лос-Анджелеса сталася найбільша за останні 15 років залізнична аварія. Більше 130 людей отримали поранення і 25 загинули. Федеральні агенти заявляють, що машиніст, який керував потягом, в той час пересилав і приймав повідомлення по мобільному телефону. СМС також стають причиною чималої кількості аварій на автошляхах. Останнє опитування однієї із страхових компаній вказало на те, що кожен п’ятий водій набирає повідомлення за кермом.

І кожен другий водій у віці від 18 до 24 років зізнається, що відсилає СМС за кермом. Дослідник університету Массачусетс Дональд Фішер вивчає реакцію водія за кермом під час набирання СМС:

«Набирати повідомлення за кермом так само небезпечно, якщо б ви випили чотири бокали алкогольного напою».

Тим часом лише кілька штатів забороняють відсилати СМС за кермом. Представниця журналу «Різен» Кетрін Мангу-Вард вважає, що заборона не буде виходом із ситуації:

«Це саме той момент, коли ми не маємо іншого виходу як просто покладатись на здоровий глузд американців».

Глорія Вільгельм втратила сина в автокатастрофі. Водій на момент аварії завантажував мелодії собі на мобільний телефон:

«Немає нічого гіршого як дивитися, коли помирає твій син. Мені здається, що водії просто переоцінюють свої можливості за кермом».

Щодо залізниці, то федеральні агенти ще п’ять років тому порадили заборонити операторам потягів користуватися мобільним телефоном. Тим часом у Каліфорнії посадовці наказали вилучити записи дзвінків та текстових повідомлень з мобільного телефона машиніста, який загинув у цій аварії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG