Спеціальні потреби

У Держдепi відкрито виставку, присвячену Голодомору



Голодомор 32-33 років досі залишається білою плямою в історії України. Про цю трагічну сторінку за українськими кордонами чули, але знають мало. Тому посольство України у США у співпраці з бібліотекою Державного департаменту Сполучених Штатів відкрило виставку, яка дасть можливість відвідувачам краще зрозуміти, як радянський режим створив штучний голод в Україні.

Виставка є частиною кампанії, яку проводить Україна аби Голодомор визнали геноцидом проти українського народу. До кінця цього року у Вашингтоні остаточно мають визначити місце для будівництва пам’ятника жертвам Голодомору. Про це повідомив посол України у США Олег Шамшур під час відкриття виставки у бібліотеці Державного департаменту США.


Бібліотекар Оксана Процик-Гресь допомогла в організації виставки. Вона довгі рокипрацювала над каталогуванням української літератури в Гарвардському університеті і надала для експозиції матеріали зі власної колекції:

«Ми почали робот у у 80-их роках з нагоди 50-річчя Голодомору, тому що в радянській Україні це було заборонено і ніхто тоді про Голодомор не говорив».

Народжена у Німеччині в українській родині Оксана каже, що саме діяльність української громади поза межами України допомогла зберегти і поширити інформацію про цю трагедію.

Перші спогади, свідчення очевидців про побачену і пережиту трагедію видали ще з нагоди 20 роковин Голодомору. Люди, які втекли від радянського режиму, знайшли у собі сили викласти пережиті жахіття на папері. Потім наступні видання та збірки готували до кожних роковин Голодомору. Оксана Процик-Гресь каже:

«Діяльність українців на еміграції допомогла поширити інформацію про цю трагедію. Тепер на 75-ліття Голодомору ми тут у Державному департаменті приготували виставку. І це дуже важливо проінформувати американських дипломатів, щоб вони знали про цю трагедію».

Директор бібліотеки Елейн Клайн каже, що працівники бібліотеки із задоволенням організували виставку, оскільки вважають, що дипломатам, державним діячам та іншим службовцям Державного департаменту буде корисно дізнатись про до недавна закриту сторінку історії України:

«Це дуже важливо для американських дипломатів, які працюють над розв`язанням різних проблем у світі, мати доступ до подібної інформації, тієї частини історії про яку вони мало знають».

Наголошуючи на важливості таких виставок Оксана Процик-Гресь каже, що сьогодні дуже багато залежить від науковців та істориків як в Україні так і за її межами, щоб глибоко дослідити трагедію на базі тих документів, які ще досі залишаються не прочитаними в архівах України та Росії.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG