Спеціальні потреби

У Вашингтонi говорили про енергетичну безпеку України


Питання енергетичної безпеки України було серед тем, якi обговорювалися у понедiлок у Вашингтоні. Фахівці шукали можливі виходи з енергетичної кризи та альтернативні шляхи розвитку. Зiбрання органiзувала Фундація Україна-США, спільно з Вашингтонською групою та Україно-американською асоціацією з захисту навколишнього середовища.

Питання енергетичної безпеки України сьогодні стоїть гостро як ніколи. Принаймні такий висновок експерти роблять з огляду на неготовність української держави в короткостроковій перспективі забезпечити себе енергоносіями з альтернативних джерел. Думки фахівців були одностайні в питанні, що Україна мусить докласти максимум зусиль, аби гарантувати собі енергетичну незалежність. Втім, сьогодні на цю незалежність розраховувати не слід. На думку деяких аналітиків, в України зараз i немає багато виходiв.

Як зазначив експерт з енергетичних програм Центру стратегічних та міжнародних досліджень Едвард Чоу, «немає іншої альтернативи в найближчому майбутньому для України як іти на переговори з Росією навіть попри те, що в України зараз склалися не дуже теплі політичні стосунки з цією державою».

Але це – план на найближчі п’ять-десять років. Що ж до довгострокових перспектив, то тут експерти порадили Україні вкладати у розвиток альтернативних джерел енергії: як то енергія сонця, вітру чи води. Адже це саме той шлях, яким світ черпатиме енергію у 21-му столітті.

Так, наприклад, виконавчий директор агентства “Nuclear Information and Resource Service” Майкл Маріотте, переконаний, що хоч Україна навряд чи зможе взятися за реалiзацiю таких проектiв в найближчi двадцять рокiв, в неї є всі перспективи потрохи втілювати їх в життя. Адже саме це і є справжня енергетична незалежність, зазначив Марiотте.

У 2009-му ціни на енергоносії безсумнівно зростуть, кажуть експерти. І це мало б стати серйозним фактором стимулу для України, яка нині просто гає час тоді, коли Росія активно прокладає труби у Європу в обхід української території.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG