Спеціальні потреби

У США поглиблюється економiчна криза


Банкрутство одного з найстарших інвестиційних банків - Ліман Бразерс – та придбання фінансової інституції Мерил Лінч Банком Америки – це не лише тисячі звільнених співробітників. Серед постраждалих – малий та середній бізнес міста Нью-Йорк, ресторани та крамниці. Загалом у Сполучених Штатах із початку кризи на ринку нерухомості втрачено сто тисяч робочих місць у сфері фінансових послуг. І очікується, що найгірше – попереду.

Зараз інвестори та клієнти уважно слідкують за долею найбільшої страхової компанії світу - Американської Міжнародної групи - АІG, яка оголосила про реструктуризацію. В цій фірмі працює сто тисяч співробітників, обслуговується - сімнадцять мільйонів клієнтів. Ціна акцій АІG впала на майже 70 відсотків, досягнувши найменшої відмітки в її історії.

Наразі уряд працює з керівниками інших найбільших фінансовий компаній, аби надати рятівну позичку АІG у декілька десятків мільярдів доларів. Якщо фірма збанкрутує, що станеться із страховками?

Як каже редактор журналу для інвесторів “Barron`s” Майк Сантолі, «iснує невелика можливість, що АІG повністю завалиться. Іншими словами, якщо її вартість – стане нульовою, то так, вартість індивідуальних страховок також буде нульовою».

Президент Буш намагався заспокоїти інвесторів. «У довготривалій перспективі, я переконаний, наш ринок впорається з цими змінами», - сказав вiн.

А міністр фінансів Генрi Полсон заявив, що ера викупів урядом фінансових інституцій, що опинилися на порозі банкрутства закінчилася. Вiн додав, що i нiколи не що це нормально витрачати гроші платників податків на підтримку роботи фінансового ринку.

В той час, коли за останні шість місяців три з п’яти найбільших інвестиційних банків Волл-Стріту припинили існувати та майбутнє найбільшої страхової компанії є непевним, інвестори побоюються ефекту доміно. Втiм експерти остерiгають не піддаватися паніці та не робити емоційних та поспішних рішень.

А дехто користується негараздами інших, щоб посилити свої компанії. Банк Америки, який викупив за п’ятдесят мільярдів доларiв компанію Мерил Лінч, назвав це рішення - шансом, що трапляється раз на життя.

Причина занепаду інвестиційних банків – невиправдані ризики, яких вони припускалися на ринку житла та кредитування.

XS
SM
MD
LG